Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgienii vor putea călători fără vize în UE

ucraina moldova georgia

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au trecut luni de ultima etapă a procedurii de ridicare a vizelor pentru cetăţenii georgieni ce călătoresc pe termen scurt în UE, informează AFP. 

După această undă verde finală, georgienii care deţin un paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru călătorii de maxim 90 de zile în UE, exceptând Irlanda şi Marea Britanie. 

Măsura este valabilă şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia (membre ale spaţiului Schengen) şi se va aplica la 20 de zile după ce va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. 

Ţările europene şi-au dat deja acordul pentru această ridicare a vizelor în cazul Georgiei, însă ei au condiţionat-o de adoptarea unei "frâne de urgenţă" ce ar permite suspendarea rapidă a acestui tip de ridicare a vizelor în general. 

Acest nou mecanism, care a făcut de asemenea obiectul unei adoptări finale, luni, de către ţările europene, este menit să răspundă îngrijorărilor anumitor ţări în faţa perspectivei unui aflux de migranţi provenind din ţări scutite de vize. 

Ucraina, Turcia şi Kosovo speră la rândul lor să obţină ridicarea vizelor pentru cetăţenii lor, iar ţările europene se tem că unii dintre aceştia ar putea profita de sistem pentru a rămâne în UE dincolo de perioada autorizată. 

Noua clauză de suspendare, care înăspreşte dispozitivul actual, va putea fi declanşată în caz de puternică presiune a migraţiei din ţări scutite de vize sau de majorare sensibilă a numărului de cetăţeni dintr-o ţară terţă care vor rămâne în UE după expirarea duratei autorizate de sejur fără viză. 

Ridicarea vizelor ar putea fi de asemenea suspendată în cazul în care nu va exista cooperare din partea unei ţări terţe în ceea ce priveşte "readmisia" cetăţenilor săi sau de migranţi ilegali ce au tranzitat fără autorizaţie teritoriul său înainte de a ajunge în UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.