Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a lansat planul de 65 de miliarde de euro, după ce rușii au închis conducta de gaze

www.twitter.com
germania

Germania a anunțat un pachet de măsuri în valoare de 65 de miliarde de euro pentru a atenua creșterea costurilor cu energia, în contextul în care Europa se confruntă cu aprovizionarea deficitară după invazia Rusiei în Ucraina, scrie BBC.

Pachetul, mult mai mare decât cele două anterioare, va include plăți unice pentru cei mai vulnerabili și scutiri de taxe pentru companiile mari consumatoare de energie, informează News.ro.

Prețurile la energie au crescut vertiginos de la invazia din februarie, iar Europa încearcă să renunțe la energia rusească.

Ucraina a îndemnat Europa să rămână fermă.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să distrugă viața normală a fiecărui cetățean european. În discursul său nocturn de sâmbătă, acesta a declarat că Rusia pregătește un "atac energetic decisiv asupra tuturor europenilor" și că doar unitatea dintre țările europene ar putea oferi protecție.

Iar într-un interviu BBC difuzat duminică, soția sa, Olena, a declarat că dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă. Ea le-a reamintit britanicilor că, în timp ce costurile de trai în creștere sunt dure, ucrainenii plătesc cu viața lor.

Potrivit site-ului Politico, oficialii Uniunii Europene au avertizat că este posibil să existe un moment de criză în următoarele luni.

Există deja mici semne de nemulțumire, în condițiile în care protestatarii au ieșit duminică pe străzile capitalei cehe Praga, nemulțumiți de prețurile ridicate la energie și cerând încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Poliția a declarat că au participat aproximativ 70.000 de persoane, în principal din grupuri de extremă dreapta și extremă stânga.

Între timp, câteva sute de protestatari s-au adunat la Lubmin, în nord-estul Germaniei, unde se află terminalul gazoductului Nord Stream din Rusia.

Aceștia au cerut punerea în funcțiune a Nord Stream 2, o nouă conductă care era pe cale să intre în funcțiune, dar care a fost blocată de guvernul german după invazie.

În urmă cu două zile, Rusia a declarat că suspendă pe termen nelimitat exporturile de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1.

Blocajul cu Rusia a forțat țări precum Germania să găsească surse de aprovizionare în altă parte, iar stocurile sale au crescut de la mai puțin de jumătate din capacitate în iunie la 84% în prezent.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat jurnaliștilor că Germania va trece peste iarnă, adăugând că Rusia "nu mai este un partener energetic de încredere".

El a declarat că guvernul va face plăți unice pentru pensionari, persoanele care primesc ajutoare sociale și studenți. De asemenea, vor exista plafoane pentru facturile la energie.

Aproximativ 9.000 de companii mari consumatoare de energie vor beneficia de scutiri fiscale în valoare de 1,7 miliarde de euro.

De asemenea, o taxă pe profiturile companiilor energetice ar fi folosită pentru a reduce facturile, a declarat Scholz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.