Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a restituit Mexicului şi Guatemalei mai multe obiecte mayaşe îngropate în 2007 într-o pivniţă

agerpres.ro

Germania a restituit vineri Mexicului şi Guatemalei mai multe obiecte şi sculpturi mayaşe care au fost îngropate în 2007 de un bărbat într-o pivniţă, înainte de a fi descoperite de poliţie anul trecut, relatează AFP.

Cele 13 piese, a căror autenticitate a fost certificată, constau în figurine, vase şi cupe realizate între 250 şi 850 d.Hr. de mayaşi.

Ceremonia de predare a obiectelor s-a desfăşurat la Berlin, la reprezentanţa landului Saxonia-Anhalt, pe teritoriul căruia au fost descoperite anul trecut. Premierul landului, Reiner Haselhoff, a predat artefactele ambasadorilor Guatemalei, Jorge Lemcke Arevalo, şi Mexicului, Francisco Quiroga.

Unsprezece dintre ele au fost realizate în Guatemala, iar două figurine provin din Teotihuacan, cel mai mare oraş din America precolumbiană, situat la circa 40 de kilometri de Ciudad de Mexico.

"Acest lucru ne oferă speranţa că şi alţi proprietari de obiecte similare vor urma aceeaşi cale" restituindu-le, a declarat Lemcke Arevalo în cadrul unei conferinţe de presă. Omologul său mexican a vorbit despre un gest "exemplar".

"Comerţul ilegal cu bunuri culturale trebuie evitat şi combătut", a precizat Haselhoff, adăugând că restituirea artefactelor ar trebui, de asemenea, să sensibilizeze populaţia.

Poliţia a descoperit cele 13 artefacte la o fermă din oraşul Klötze, în landul Saxonia-Anhalt, din estul Germaniei.

În 2007, fostul proprietar al fermei a îngropat două puşti datând din cel de-al Doilea Război Mondial care aparţinuseră bunicului său, precum şi cele 13 obiecte.

Susţinând că vrea să predea aceste arme, a căror deţinere este ilegală, a luat legătura cu poliţia în 2020 şi a indicat locul în care le-a îngropat în pivniţa proprietăţii.

Ofiţerii de poliţie au găsit armele şi, spre uimirea lor şi a noului proprietar, şi artefactele învelite într-un ziar, a declarat procuratura, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit autorităţilor, obiectele au fost probabil furate de hoţii de morminte din Guatemala şi Mexic înainte de a fi vândute pe piaţa neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.