Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a trimis o fregată militară pentru prima sa misiune din ultimii 20 de ani în regiunea Indo-Pacific

tagesschau.de
Bayern Wilhelmshaven nava frageta militara germania

Germania a trimis luni o fregată militară pentru prima sa misiune din ultimii 20 de ani în regiunea Indo-Pacific, cu riscul de a-şi deteriora relaţiile deja delicate cu China, relatează AFP.

''Bayern'', navă militară cu o lungime de 139 de metri, a plecat cu peste 200 de soldaţi la bord din portul Wilhelmshaven pentru o misiune de şase luni vizând consolidarea prezenţei germane în regiune alături de aliaţii săi, în special americani.

Nava va ajunge în Singapore, Japonia, Coreea de Sud până în Australia. Fregata urmează să traverseze, de asemenea, Marea Chinei de Sud, o rută cheie pentru comerţul maritim mondial şi o zonă bogată în resurse naturale pe care Beijingul le revendică aproape în totalitate, scrie Agerpres.ro.

Mai multe state vecine, precum Filipine, Malaezia, Brunei sau Vietnam contestă validitatea acestor revendicări, susţinute de Washington.

Misiunea germană ar trebui să contribuie la stabilitatea în regiune şi la respectarea dreptului internaţional, a explicat ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, înainte de plecarea navei.

''Pentru că securitatea din Indo-Pacific este şi securitatea noastră'', a explicat ea, descriind misiunea ''ca un pas mare şi un pas pozitiv''.

''Vrem să ne asumăm responsabilitatea în organizarea dreptului internaţional'' în regiune, a declarat, la rândul său, ministrul german de externe Heiko Maas.

Săptămâna trecută, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat în Singapore că revendicările tot mai mari ale Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt ''fără fundament în dreptul internaţional''.

Germania este, în general, reticentă să se angajeze militar la nivel global şi a pledat adesea pentru relaţii mai puţin conflictuale cu China.

Dar tonul s-a schimbat la Berlin. Uniunea Europeană a decis în martie impunerea de sancţiuni specifice împotriva Chinei pentru încălcări ale drepturilor omului privind minoritatea musulmană a uigurilor. Beijingul a răspuns sancţionând, la rândul său, personalităţi europene.

Controversa pune în pericol ratificarea acordului de investiţii chino-european încheiat la sfârşitul anului 2020.

Relaţiile Germaniei, cea mai mare economie a Europei, cu China sunt deosebit de complicate de legăturile industriale strânse dintre cele două state.

Gigantul auto german Volkswagen are o fabrică în provincia Xinjiang, unde studii occidentale şi americane raportează internarea în masă în lagăre de reeducare a uigurilor şi recurgerea la muncă forţată. Beijingul dezminte ferm aceste acuzaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.