Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania acuze la adresa Turciei: Încearcă prin provocări să pozeze în victime

germania turcia germania

Guvernul turc încearcă prin 'provocările' sale împotriva Europei să pozeze 'în victimă', pentru a influenţa rezultatul referendumului asupra extinderii puterilor şefului statului turc, a acuzat marţi ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, informează AFP. Ultimele critici ale puterii turce 'sunt absurde' şi 'nu au decât un ţel, să plaseze Turcia în poziţia de victimă, pentru a suscita o mişcare de solidarizare din partea celor care poate că se arată critici' la adresa obiectivului referendumului din 16 aprilie, a declarat Thomas de Maiziere pentru presa de la Berlin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a multiplicat atacurile la adresa Germaniei, mai ales după interzicerea de către autorităţi locale germane a o serie de manifestaţii în susţinerea sa. El a acuzat Berlinul de 'practici fasciste' şi l-a criticat luni pe cancelarul federal Angela Merkel, Germania găzduind, în opinia sa, militanţi ai cauzei kurde şi presupuşi pucişti implicaţi în lovitura de stat eşuată din 15 iulie anul trecut din Turcia. ''Aceste acuzaţii sunt fără fundament. Atunci când o ţară-terţă caută să aibă influenţă politică aici, acest lucru ar trebui să ne alarmeze'', a replicat ministrul german de interne.

El i-a reproşat Turciei că 'discreditează Germania prin comparaţii cu nazismul lipsite de respect' şi caută 'să alimenteze conflictele intraturce' de pe teritoriul german, în condiţiile în care în Germania trăieşte o comunitate turcă de circa 3 milioane de oameni, dintre care 1,4 milioane sunt eligibili să voteze la 16 aprilie. 'O spun foarte clar, existe limite foarte clare pentru toleranţa mea', a avertizat ministrul, care a criticat şi o reuniune electorală pro-Erdogan desfăşurată în urmă cu o săptămână la Hamburg (nord), în timpul căreia şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a fost văzut făcând salutul organizaţiei 'Lupii Gri', mişcare naţionalistă turcă radicală, considerată în Germania periculoasă de către serviciile de informaţii interne, conform Agerpres.

De Maiziere a reiterat că personal 'nu este favorabil' ideii ca astfel de campanii electorale pentru scrutinuri din străinătate să se desfăşoare în Germania, adăugând că 'acest lucru este valabil în special' când scrutinul în chestiune 'vizează să valideze o evoluţie îndepărtată de concepţia noastră de pluralism şi democraţie'. El a confirmat totodată că mai multe reuniuni electorale pro-Erdogan ar putea avea loc în viitorul apropiat în Germania, în virtutea libertăţii de exprimare, după ce autorităţile turce au informat în mod oficial Berlinul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.