Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania adoptă noi măsuri pentru combaterea spionajului industrial. Investiţiile străine vor fi supravegheate cu vigilenţă

germania

Guvernul german a adoptat miercuri un decret care înăspreşte regulile privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică, pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Noile reglementări permit Guvernului să blocheze preluarea unor companii dacă există riscul ca expertiza (know-how-ul) să ajungă peste hotare. Regulile nu au nevoie de aprobarea Parlamentului.

Inevitabilul s-a produs. Un aisberg gigant S-A RUPT de Antarctica

"Rămânem una din cele mai deschise economii din lume, dar trebuie de asemenea să veghem astfel încât condiţiile competitive să rămână juste. Datorăm acest lucru companiilor noastre. Deseori concurează cu ţări ale căror economii nu sunt la fel de deschise ca a noastră", a declarat ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, într-un comunicat.

Preluarea, anul trecut, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile companii de preluarea de către companii străine.

Noile reguli stabilesc pentru prima dată criteriile pentru blocarea unei tranzacţii, care pune în pericol infrastructuri vitale, precum spitalele sau reţelele energetice. În plus, Guvernul de la Berlin vrea să aibă la dispoziţie patru luni, în loc de două în prezent, pentru a examina ofertele de preluare venite de la companii din afara Uniunii Europene.

Un incendiu puternic a cuprins Vezuviul. Sute de oameni au fost EVACUAŢI - FOTO/VIDEO

De asemenea, Executivul de la Berlin extinde câmpul tranzacţiilor care vor fi spuse examinării sale, în special în domeniul prestatorilor de servicii sau producătorilor de software utilizate de companii care aparţin sectoarelor strategice, precum reţelele de electricitate, centralele nucleare, aprovizionarea cu apă, reţelele de telecomunicaţii, spitalele sau aeroporturile.

Anunţul autorităţilor germane vine la câteva zile după summitul G20 de la Hamburg la care liderii lumii au convenit că vor combate protecţionismul, inclusiv practicile comerciale incorecte.

La nivelul Uniunii Europene, Germania a anunţat recent că susţine iniţiativa preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care vrea să ofere Bruxellesului o putere mai mare pentru a controla achiziţiile străine în UE, pentru a putea proteja sectoarele strategice. Însă această ideea se loveşte de reticenţa unor state membre, în special Portugalia, Grecia şi Spania, care sunt îngrijorate de riscul ca o astfel de iniţiativă să nu afecteze investiţiile străine în ţările lor. În tip ce chinezii vizează în special companiile high-tech din Europa Occidentală, investiţiile lor în sudul şi estul continentului sunt mai mult decât binevenite pentru aceste economii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.