Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania are mici speranţe în legătură cu convorbirile privind Ucraina, prevăzute la Minsk

news.pn
referendum ucraina ue

Ministerul german de Externe a afirmat luni că sunt puţine şanse de progrese majore, la convorbirile internaţionale prevăzute să aibă loc marţi în capitala belarusă Minsk, în ce priveşte încetarea luptelor în estul separatist al Ucrainei, relatează Reuters. Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, se va întâlni mâine la Minsk cu omologii săi din Franţa, Ucraina şi Rusia, pentru a analiza progresele aplicării acordului de încetare a focului încheiat anul trecut, precum şi ''foaia de parcurs'' a cărei elaborare liderii din cele patru ţări au convenit-o în noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al MAE german, Martin Schaefer a declarat presei că Germania speră că Ucraina şi Rusia vor fi de acord cu dezangajarea forţelor lor în unele zone suplimentare, dincolo de cele trei ''puncte fierbinţi'' convenite anterior. Potrivit declaraţiilor lui Schaefer, oficialii speră să vadă semnale clare din partea miniştrilor de externe ucrainean şi rus că rămân angajaţi în ce priveşte implementarea acordului de încetare a focului şi elaborarea ''foii de parcurs''. ''Nu cred că este un mare secret că aşteptările dlui Steinmeier de la reuniunea de mâine sunt modeste'', a afirmat Schaefer. ''Nici negocierile prealabile intense şi discuţiile de luna trecută, nici declaraţiile publice făcute de către părţi nu oferă prea multe speranţe de progrese senzaţionale'', a adăugat purtătorul de cuvânt, conform Agerpres. ''Avem impresia că părţile în conflict s-au îngropat în tranşeele lor şi nu sunt capabile să rezolve într-adevăr problema referitoare la încălcarea armistiţiului şi să oprească focurile de armă'', a mai spus Schaefer.

Reuters aminteşte că violenţele separatiste au izbucnit în estul Ucrainei în 2014 şi s-au soldat cu peste 9.000 de morţi. Occidentul acuză Rusia că-i ajută pe separatişti şi a impus sancţiuni economice împotriva Moscovei. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat săptămâna trecută că doreşte să participe la convorbirile în format de patru ţări privind conflictul din Ucraina, dacă mediatorii germani şi francezi cred c-ar fi util, dar că există ''un risc destul de serios ca aceasta să fie o întâlnire de dragul întâlnirii''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.