Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania cere o misiune de observare a UE în Golful Persic

golful persic

Guvernul de la Berlin insistă să se creeze o misiune de observare a Uniunii Europene pentru protecţia navigaţiei în Golful Persic, a declarat luni ministrul german de externe, Heiko Maas, citat de DPA potrivit Agerpres.

"De asemenea, este previzibil că va dura ceva timp să convingem de asta Uniunea Europeană", a recunoscut Maas, cu ocazia unei vizite la în oraşul polonez Slubice, aflat imediat peste frontieră, în apropiere de Frankfurt an der Oder.

Ministrul a insistat că obiectivul este o misiune de observare. Germania a arătat clar săptămâna trecută că nu va participa la o misiune militară sub comanda Statelor Unite, pentru asigurarea libertăţii de navigaţie pe ruta de transport al petrolului prin Golf.

Germania nu sprijină strategia americană de a pune maximum de presiune asupra Iranului pentru schimbarea politicii externe a Teheranului în Orientul Mijlociu. Până acum, apreciază DPA, rezultatul demersurilor Washingtonului a fost o deteriorare accentuată a securităţii în Strâmtoarea Hormuz şi în zona învecinată, unde forţele iraniene au atacat şi sechestrat petroliere.

Tot luni, înainte de declaraţiile lui Maas, Peter Beyer, coordonatorul politicii transatlantice a Germaniei a susţinut că ţara sa trebuie să joace un rol de vârf în misiunea propusă Uniunii Europene. "Avem interese de securitate şi responsabilităţi în regiune. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea acestora", a spus el.

Beyer a respins, la rândul său, o participare germană la misiunea condusă de americani. "Dacă Germania ar participa la o misiune condusă de SUA şi situaţia ar escalada, ar exista un mare pericol de a fi atraşi într-o misiune militară", a avertizat reprezentantul Berlinului. "Asta nu ar fi în interesul nostru", a apreciat el.

Germania, alături de Franţa şi de Regatul Unit, depune eforturi pentru menţinerea acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, după retragerea unilaterală a Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.