Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania crede că Rusia ar fi responsabilă de întreuperile GPS din Marea Baltică

Twitter
Kaliningrad bruiaj

Este „foarte probabil” ca în spatele unor serii de perturbări care afectează navigația GPS în regiunea baltică să fie Rusia, a declarat joi Ministerul german al Apărării, indicând exclava Kaliningrad ca sursă a problemei, potrivit Reuters, informează Mediafax.

„Perturbările persistente ale sistemului global de navigație prin satelit sunt foarte probabil de origine rusă și se bazează pe perturbări în spectrul electromagnetic, inclusiv cele care provin din regiunea Kaliningrad”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru Reuters, confirmând un raport al site-ului de știri t-online, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii despre modul în care Berlinul și-a făcut evaluarea sau despre natura exactă a perturbărilor, invocând „motive de securitate militară”.

Kaliningrad se află între Lituania și Polonia, pe coasta Mării Baltice. A fost izolată de Moscova atunci când Lituania a devenit independentă în timpul destrămării Uniunii Sovietice în 1991.

Ambasada Rusiei la Berlin nu a răspuns solicitării de comentarii trimisă prin e-mail de Reuters.

Luna trecută, o sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că se crede că Rusia a bruiat semnalul de satelit al unui avion folosit de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, atunci când acesta a zburat în apropiere de Kaliningrad.

Industria aviatică și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o creștere a interferențelor GPS legate de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Bruiajul semnalelor GPS poate fi perturbator pentru avioanele comerciale, dar acestea pot de obicei să navigheze prin alte mijloace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.