Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania critică posibila retragere a SUA din acordul nuclear iranian

 Sigmar Gabriel

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a afirmat că orice demers al SUA de a renunţa la acordul privind programul nuclear iranian va descuraja alte ţări, precum Coreea de Nord, de a purta negocieri şi de a pune capăt programelor lor nucleare, relatează joi agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Exprimându-se în marja unei reuniuni a ONU la New York, Gabriel a estimat că trebuie depuse multe eforturi în următoarele săptămâni pentru a menţine acordul din 2015, în baza căruia Teheranul şi-a încetat programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor. 

Washingtonul indica miercuri că analizează dacă acordul nuclear serveşte intereselor sale de securitate. 

''Este o situaţie aproape tragică, când singurul acord existent pentru a preveni proliferarea armelor nucleare este în pericol, într-un moment în care vedem că alte ţări, precum Coreea de Nord, se dotează cu arme nucleare'', a declarat ministrul german. 

Din Berlin, ministrul german al economiei, Brigitte Zypries, a afirmat că Germania, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Iranului din Europa, are ''un mare interes'' în ce priveşte menţinerea acordului, care a dus la o deschidere a Iranului din punct de vedere economic. Exporturile germane către Iran au crescut cu 23 %, ajungând la 1,4 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2017. 

Trump trebuie să se hotărască până la 15 octombrie dacă va confirma că Iranul respectă acordul. În caz contrar, Congresul are la dispoziţie 60 de zile pentru a decide dacă va reintroduce sancţiunile ridicate în baza acestui acord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.