Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania, cu spatele la zid - În caz de război în Taiwan, nemții pur și simplu nu și-ar permite să-și sancționeze cea mai mare piață de desfacere

www.twitter.com
germania

Timp de luni de zile, Berlinul a frustrat (a se citi înfuriat) mulți aliați cu abordarea sa "un pas înainte, doi pași înapoi" în confruntarea cu Rusia cu privire la Ucraina. Cu toate acestea, acest episod chinuit pare a fi puțin mai mult decât o deschidere pentru ceea ce se pregătește în Asia, deoarece tensiunile legate de Taiwan forțează Berlinul să cântărească modul în care ar răspunde dacă Beijingul ar încerca să cucerească națiunea insulară, pe care China o consideră o regiune separatistă, notează Politico.

Dacă acest lucru se va întâmpla, SUA și alți aliați occidentali ar face presiuni pentru sancțiuni dure împotriva Chinei. Este puțin probabil ca Germania să se afle printre aceștia, un curs care ar putea proteja economia sa bazată pe exporturi, dar care ar afecta atât credibilitatea sa, cât și credibilitatea internațională a Europei.

Germania, între importurile din Rusia și exporturile în China

Întrebat joi dacă Germania și-ar putea permite să susțină sancțiuni în cazul unei invazii chineze, cancelarul Olaf Scholz a evitat întrebarea, în timp ce a mustrat industria germană pentru că a ignorat maxima "să nu-ți pui toate ouăle într-un singur coș".

"Problema dependenței țării noastre în domenii cruciale privind lanțurile de aprovizionare, materiile prime și alte lucruri este un element necesar al strategiei noastre de securitate națională, la care lucrăm în prezent", a adăugat el, fără a menționa numele Chinei.

Alții au fost mai direcți. Dependența industriei germane de exporturi a "creat o dependență care ne lasă neajutorați", a declarat Norbert Röttgen, un important parlamentar de centru-dreapta, la începutul acestei săptămâni la televiziunea germană.

Ar putea Germania să susțină sancțiuni împotriva Chinei? "În momentul de față, nu prea", a declarat Röttgen, fost ministru și mult timp președinte al comisiei de politică externă a parlamentului german.

În timp ce dezbaterea este, în multe privințe, o reluare a maniei Germaniei de a se întreba dacă și cum să se confrunte cu Rusia în legătură cu Ucraina, de data aceasta miza este chiar mai mare.

Marea îngrijorare a Germaniei în legătură cu antagonizarea Moscovei a fost pierderea accesului la energie ieftină. În cazul Beijingului, este vorba despre pierderea fundamentului prosperității sale economice. În ultimii ani, China a depășit SUA pentru a deveni cel mai mare partener comercial al Germaniei, reprezentând aproape 10% din cele 2.600 de miliarde de euro din comerțul exterior al țării anul trecut. Mai mult, China, care a propulsat economia germană timp de decenii, rămâne un motor de creștere cheie.

De aceea, reducerea dependenței industriei germane de această țară este mai ușor de spus decât de făcut.

"Gradul în care prosperitatea noastră este finanțată de China este extrem de subestimat în această țară", a declarat Herbert Diess, directorul executiv al Volkswagen, într-un interviu recent. "Germania ar arăta mult diferit dacă am decupla."

Într-adevăr, nicio industrie germană nu este mai dependentă de China decât cea auto. Fiecare a treia mașină produsă de producătorii germani de automobile este vândută în China. Constructorii germani de automobile operează, de asemenea, o rețea substanțială de fabrici chiar în China, producând acolo 4,3 milioane de mașini numai în 2021.

"Industria auto germană, ca și restul lumii, urmărește cu îngrijorare tensiunile dintre China și Taiwan", a declarat o purtătoare de cuvânt a brațului de lobby al industriei, cunoscut sub numele de VDA.

"Panică" ar putea fi un cuvânt mai potrivit.

Diess de la VW, care urmează să se retragă de la conducerea celui mai mare producător auto european la sfârșitul acestei luni, spune că China este "indispensabilă" pentru viitorul companiei.

Situația este similară în alte sectoare cheie de export germane, de la produse chimice la utilaje. Aproximativ 1,1 milioane de locuri de muncă germane, adică 2,4% din total, depind direct de consumul chinezesc, potrivit unui studiu realizat în iunie de Institutul Economic German din Köln.

Deși Germania și restul UE sunt piețe cruciale și pentru China, studiul notează că chinezii își reduc dependența față de această regiune, în timp ce expunerea europeană la China este în creștere.

Într-o pledoarie urgentă, autorul studiului, Jürgen Matthes, a declarat că este "timpul" ca Europa și Germania să inverseze cursul și să își reducă dependența economică față de China.

"Nu este vorba de decuplare, ci mai degrabă de limitarea dependențelor, în special printr-o mai mare diversificare", a scris el.

Cu toate acestea, la fel cum a fost nevoie de decenii pentru ca industria germană să se stabilească în China, retragerea nu se va întâmpla peste noapte - mai ales având în vedere că puține regiuni din întreaga lume oferă tipul de creștere fiabilă pe care o oferă China.

De aici și dilema Germaniei.

"În cazul unei invazii chineze în Taiwan, urmată de sancțiuni occidentale masive, scăderea exporturilor și a veniturilor, precum și suspendarea livrărilor din China ar duce la pierderi economice considerabile în UE și în special în Germania", a concluzionat Matthes.

Având în vedere această perspectivă, sprijinul german pentru sancțiuni occidentale substanțiale este îndoielnic. Deși Berlinul a susținut măsuri dure împotriva Moscovei după invazia la scară largă a Ucrainei din februarie, potențialele repercusiuni economice pentru Germania au fost limitate și în mare parte de fațadă.

Chiar dacă Scholz a suspendat controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, de exemplu, el a încercat, de asemenea, să delimiteze interesele energetice fundamentale ale Germaniei prin respingerea apelurilor pentru un embargo total asupra gazului.

Această strategie nu a dat rezultatele pe care le spera, dar numai pentru că rușii au redus ei înșiși fluxul de gaze naturale către Europa. Penuria de gaz din Germania, care amenință să blocheze sectoare industriale cheie, va influența în mod inevitabil modul în care guvernul va reacționa la o potențială invazie chineză în Taiwan. Cu o inflație ridicată și cu prețurile la energie care nu dau semne de scădere, Germania nu-și poate permite o nouă lovitură pentru economia sa în declin.

Oficialii de la Berlin recunosc, în privat, că Germania nu ar fi în măsură să aprobe nimic mai mult decât sancțiuni simbolice împotriva Chinei. Asta nu înseamnă că nu vor exista dezbateri dramatice la Berlin cu privire la ultima dilemă morală a Germaniei. Emisiunile de discuții politice vor dedica ore întregi acestei chestiuni, iar editorialiștii din ziare vor vărsa butoaie de cerneală disecând fiecare unghi. Dar, în ceea ce privește substanța, germanii vor oferi ca de obicei: nichts (nimic).

După cum vor fi primii care vor atesta, orice altă cale ar duce la Götterdämmerung-ul economic al țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.