Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania, de la cea mai mare economie a Europei la 'bolnavul Europei'. Avertismentul transmis de vicepreşedintele Bundesbank

capital.com
economie germania

Principalele bănci din Germania trebuie să-şi majoreze provizioanele pentru credite neperformante, pe măsură ce insolvenţele corporative şi riscurile de credit cresc, potrivit vicepreşedintelui Bundesbank Claudia Buch, citată de CNBC.

Cea mai mare economie a Europei a fost numită ”bolnavul Europei” de către unii economişti, după ce a intrat într-o recesiune tehnică la începutul acestui an, în timp ce activitatea economică se confruntă cu presiuni în scădere din cauza prăbuşirii construcţiilor.

Între timp, parlamentarii de la Berlin caută soluţii la o criză bugetară în curs de dezvoltare care ar putea ameninţa viitorul guvernului de coaliţie al ţării.

Ca şi restul zonei euro, economia germană se confruntă cu o creştere rapidă a ratelor dobânzilor, deoarece Banca Centrală Europeană a mărit dobânda de referinţă de la un minim record de -0,5% în septembrie 2019 la un maxim record de 4% în septembrie 2023.

”Voi spune că, de fapt, sectorul financiar s-a descurcat destul de bine cu această creştere a dobânzilor. În acelaşi timp, efectele complete nu sunt încă vizibile, aşa că nu şi-au croit cu adevărat drum prin bilanţurile băncilor şi de aceea atenţionăm băncile ca de obicei”, a declarat Buch.

Aceasta a adăugat că ”Rezilienţa este într-adevăr de cea mai mare importanţă în momentul actual. Băncile sunt foarte profitabile în acest moment şi cred că este bine dacă folosesc această profitabilitate pentru a-şi creşte rezistenţa — capital suficient, lichiditate suficientă, dar şi investiţii în IT pentru a se proteja împotriva riscurilor cibernetice.”

Băncile germane s-au bucurat de un al treilea trimestru puternic, Deutsche Bank înregistrând un profit net de 1,031 miliarde de euro, iar Commerzbank şi-a triplat profitul net faţă de anul precedent, la 684 de milioane de euro.

Buch a remarcat totuşi că provizioanele pentru credite neperformante nu au crescut atât de substanţial pe cât şi-ar fi dorit banca centrală, având în vedere creşterea puternică a ratelor dobânzilor şi ”mediul foarte incert” pentru economie.

”Provizioanele au crescut puţin, dar, dacă le comparaţi cu mediile istorice, se află încă la un nivel relativ scăzut şi acelaşi lucru este valabil şi pentru insolvenţele corporative, astfel încât insolvenţele corporative care au scăzut de fapt în ultimii 20 de ani au crescut uşor, dar sunt încă mult sub mediile istorice”, a spus ea.

După toate probabilităţile, având în vedere schimbarea structurală pe care o avem, având în vedere incertitudinea pe care o avem în jurul nostru, insolvenţa corporativă este probabil să crească, riscul de creditare este probabil să crească şi de aceea noi (...) atragem atenţia băncilor şi le îndemnăm să-şi sporească tot ce pot, rezistenţa.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.