Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania este de partea Israelului în război: 'Are dreptul de a se apăra în faţa atacurilor Hamas'

merkel bautura

Guvernul german consideră că Israelul 'are dreptul de a se apăra în faţa atacurilor' Hamas, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt, în timp ce confruntări între statul israelian şi mişcarea islamistă palestiniană îngrijorează comunitatea internaţională, relatează AFP.

'Israelul are dreptul să se apere împotriva acestor atacuri în cadrul legitimei apărări', a afirmat Steffen Seibert, precizând că guvernul german condamnă cu 'fermitate aceste atacuri persistente cu rachete dinspre Fâşia Gaza asupra localităţilor israeliene', scrie agerpres.ro.

Citește și: Hamas anunță APOCALIPSA: Urmează să atace Israelul cu încă 130 de rachete simultan

Obiectivul acestor atacuri este, potrivit lui, 'de a ucide oameni fără discernământ şi în mod arbitrar', a insistat purtătorul de cuvânt citat, subliniind că aceste agresiuni 'trebuie să înceteze'.

'Este imperativ ca cele două părţi să angajeze un dialog pentru a se ajunge la o soluţie paşnică a conflictului', a adăugat Seibert. 'Nimic nu justifică această violenţă', a exclamat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christofer Burger, a declarat că atacurile Hamas 'nu au absolut nimic de-a face cu legitima apărare'.

Citește și: Israelul şi Hamas se îndreaptă spre 'un război la scară mare' (ONU)

Drapele ale statului israelian a fost arse marţi seara în faţa a două sinagogi la Bonn şi la Münster, două oraşe germane.

Consiliul central al evreilor din Germania a cerut o protecţie mai bună a instituţiilor evreieşti din ţară, în timp ce responsabilul cu combaterea antisemitismului în guvernul german, Felix Klein, a calificat drept 'alarmantă' incendierea drapelelor israeliene.

'Protejarea instituţiilor evreieşti trebuie acum consolidată', a apreciat principala organizaţie reprezentativă a evreilor din Germania într-un comunicat. 'Ameninţarea pentru comunitatea evreiască creşte. Ne aşteptăm la solidaritate cu Israelul şi comunitatea evreiască din partea cetăţenilor germani în special' , se menţionează în comunicat.

Citește și: Israelul lichidează patru lideri Hamas: doi comandați de top din Serviciul secret, uciși și el

'Experienţele războiului din Gaza în 2014 arată că trebuie să ne aşteptăm la o creştere a delictelor', a subliniat la rândul său Felix Klein în mai multe ziare.

'Israelul şi evreii în ansamblu fac obiectul urii şi incitării la ură în special în social media', apreciază totodată Consiliul central al evreilor din Germania, scrie agerpres.ro.

La Münster a fost deschisă o anchetă împotriva a 13 persoane suspectate de incendierea unui drapel israelian, a anunţat poliţia, alertată de mai mulţi martori care afirmau că un grup de persoane ardeau un drapel israelian, amuzându-se, în faţa unei sinagogi.

Preşedintele comunităţii evreieşti din acest oraş din landul Renania de Nord-Westfalia s-a declarat 'şocat de cele întâmplate', iar preşedintele Conferinţei episcopale germane, Georg Bätzing, a văzut în aceste atacuri un 'antisemitism pur care nu este în niciun fel justificabil'.

Citește și: Armata din Israel se pregătește de riposta Hamas, după ce a lichidat mai mulți oficiali de top .

La Bonn, intrarea într-o sinagogă a fost avariată de pietre aruncate şi anchetatorii au descoperit la faţa locului un drapel israelian ars şi o foaie de hârtie 'cu litere aparent în arabă', potrivit poliţiei. Trei persoane au fost arestate.

Poliţia din Düsseldorf a fost alertată luni seara, în timp ce persoane necunoscute încercau să aprindă un foc pe o piatră comemorativă care amintea de existenţa unei sinagogi pe vremuri în acel loc.

Germania se confruntă cu o recrudescenţă a antisemitismului în special dinspre extrema dreaptă, mai ales după o tentativă de atac asupra unei sinagogi la Halle în octombrie 2019 de către un extremist adept al tezelor revizioniste.

Comunitatea evreiască, în plină refacere de la Reunificarea germană şi sosirea sutelor de mii de evrei din fosta URSS, semnalase, de asemenea, prevalarea sentimentelor antisemite în anumite cercuri musulmane după afluxul de migranţi în 2015-2016, veniţi din ţări arabe ostile Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.