Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania este la un pas de autorizarea sinuciderii asistate, în ciuda opoziției medicilor: Cine o poate cere

eutanasie

Un proiect de lege prezentat vineri în parlamentul Germaniei prevede autorizarea sinuciderii asistate pentru cei bolnavi în fază terminală, după ce au beneficiat de consiliere, relatează Reuters.

Propunerea vine după ce anul trecut Curtea Supremă a Germaniei a decis în favoarea grupurilor care acordă asistenţă pacienţilor în acest sens, pe considerentul că legea aflată în vigoare în Germania care interzice serviciile de sinucidere asistată încalcă Constituţia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer

"Toţi cei care sunt capabili să ia decizii în ce-i priveşte ar trebui să aibă şi posibilitatea de a decide când vor să moară", a declarat într-o conferinţă de presă Katrin Helling Plahr, membră a Partidului Liber-Democrat (FDP).

Eutanasia este un subiect deosebit de sensibil în Germania având în vedere moştenirea naziştilor, care au asasinat în cadrul programului lor de eutanasiere circa 300.000 de oameni cu dizabilităţi şi afecţiuni psihologice, consideraţi nedemni să trăiască, aminteşte Reuters.

Citește și: Daniel Suciu, deputat PSD: ‘Noi credeam că domnul Tătaru este un exemplu de ‘aşa nu’, dar se pare că domnul Voiculescu îl întrece cu brio chiar și pe domnul Tătaru’

Proiectul propus de membri ai Partidului Social-Democrat, care face parte din coaliţia de guvernare, precum şi de FDP şi Die Linke (Stânga), din opoziţie, stipulează ca pacienţii care vor să ia o doză letală de pentobarbital de sodiu să demonstreze în prealabil că dorinţa lor este "permanentă" şi nu face nimeni presiuni asupra lor.

Membri ai Verzilor, tot din opoziţie, au elaborat un proiect separat care ar face necesară opinia a doi medici înainte ca unui pacient să i se poată prescrie pentobarbital de sodiu, a relatat joi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citește și: Dacian Cioloș: ‘Trebuie asumată situația ca atare și reformat sistemul fără milă’

O serie de medici care acordă îngrijiri paliative s-au pronunţat împotriva oricărei modificări a actualei legislaţii în acest sens din Germania, de teamă că s-ar putea ajunge la "acţiuni premature" în cazuri în care decizia de a muri să nu aibă la bază o dorinţă reală.

În puţinele ţări din lume care au legalizat eutanasia, dozele letale pot fi administrate de către medici pacienţilor care vor să moară sau aceştia şi le pot administra singuri.

Citește și: Vaccinarea anti-Covid s-a amânat pentru zeci de mii de persoane!

În Spania, deputaţii au aprobat în decembrie un proiect de lege care le permite celor grav bolnavi să aleagă să-şi pună capăt vieţii, în pofida opoziţiei ferme a politicienilor de dreapta şi a unor grupuri religioase.

Şi deputaţii portughezi au votat chiar vineri o lege pentru scoatere de sub incidenţa penală a eutanasiei şi sinuciderii asistate, în baza căreia persoanele peste 18 ani şi care nu suferă de boli mintale pot cere să fie supuse acestor practici dacă suferă de dureri "insuportabile" şi "nu sunt speranţe de vindecare".

Citește și: Sorin Cîmpeanu îi pune pe jar pe directorii de școli: ‘Am cerut o analiză, la fiecare trei zile, cu privire la stocurile de substanțe dezinfectante existente în școlile românești’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.