Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania își reduce prognoza de creștere economică pentru 2015

finante

Autoritatile de la Berlin si-au redus, miercuri, estimarile privind ritmul de crestere care va fi înregistrat anul acesta de catre cea mai mare economie europeana, pe fondul îngrijorarilor cu privire la efectele scandalului emisiilor poluante de la Volkswagen precum si a încetinirii marilor economii emergente, transmite AFP.

În noul sau raport economic, Guvernul german mizeaza în 2015 pe o crestere a produsului intern brut (PIB) de 1,7%, fata de un avans de 1,8% cât preconiza în luna aprilie. În schimb, estimarile pentru 2016 au fost lasate nemodificate la 1,8%. Noile cifre publicate de autoritatile de la Berlin sunt similare cu cele ale principalelor institutii nationale si internationale.

'Economia germana continua sa creasca, în pofida perspectivelor mai putin optimiste pentru economia globala din cauza încetinirii ritmului de crestere în China si alte piete emergente', a declarat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.

În conditiile în care exporta în fiecare luna produse si servicii în valoare de peste 100 de miliarde de euro, Germania este prima care va avea de suferit de pe urma încetinirii ritmului de crestere a economiei chineze. Conform noilor estimari, exporturile Germaniei vor creste cu 5,4% în acest an si cu 4,2% anul viitor, în timp ce importurile vor creste cu 5,9% în 2015 si cu 5,3% în 2016. Aceasta înseamna ca schimburile comerciale externe vor avea o contributie mai mica la cresterea economica în acest an iar anul viitor consumul privat va fi singurul pilon de sprijin.

De asemenea, numarul persoanelor fara un loc de munca ar urma sa scada cu 98.000, chiar daca în luna septembrie rata somajului a atins cel mai scazut nivel de la reunificare, 6,4%. În schimb, anul viitor numarul somerilor ar urma sa creasca din cauza fluxului masiv de imigranti.

'Cea mai mare provocare pentru Germania este numarul mare de refugiati care vor veni în lunile urmatoare', a apreciat Sigmar Gabriel, care este si vicecancelar. Autoritatile germane se asteapta ca în acest an sa gazduiasca între 800.000 si un milion de refugiati iar autoritatile locale se chinuie sa faca fata acestui aflux. Cu toate acestea, Guvernul de la Berlin crede ca economia este suficient de solida pentru a absorbi noii veniti.

Economia germana a înregistrat în 2014 un avans de 1,6%.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.