Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îi 'închide gura' lui Vladimir Putin: 'Aceste afirmaţii se înscriu într-o serie de comparaţii istorice absurde'

M. C.
Anadolu Agency
germania steag drapel

Guvernul Olaf Scholz a respins, vineri după-amiază, afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a ameninţat că ar putea riposta la decizia trimiterii de tancuri germane în Ucraina, Berlinul reafirmând că Germania nu este în război cu Rusia, ci doar încearcă să ajute Ucraina, informează Mediafax.

Guvernul Germaniei a respins vineri afirmaţiile liderului de la Kremlin. "Aceste afirmaţii se înscriu într-o serie de comparaţii istorice absurde, folosite pentru a justifica invazia militară rusă în Ucraina", a afirmat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, afirmând că Moscova s-ar "demasca singură" prin comparaţiile cu al II-lea Război Mondial.

Oficialul guvernamental german susţine că livrările de tancuri de tip Leopard au rolul de a ajuta Ucraina în "lupta de apărare" împotriva "războiului de agresiune al Rusiei", potrivit publicaţiei Der Spiegel. "Dar aceste acţiuni au rolul de asistenţă şi susţinere, nu sunt o participare la război", a insistat Steffen Hebestreit.

„Nu suntem parte în război”

În urmă cu o săptămână, Germania a fost nevoită să clarifice afirmaţiile ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, care generase controverse privind poziţionarea Germaniei faţă de conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina. "Alianţa Nord-Atlantică şi Germania nu sunt părţi beligerante în acest război de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. Susţinem Ucraina, dar nu suntem parte în război", a declarat vinerea trecută Christiane Hoffmann, un alt purtător de cuvânt al Guvernului german.

Germania livrează tancuri pentru Ucraina

Germania a acceptat, pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite şi de alte naţiuni din NATO, să livreze Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 şi să autorizeze transferul de vehicule de acelaşi tip de către alte ţări europene. Statele Unite vor furniza Ucrainei, în cadrul acordului cu Germania, 31 de tancuri de tip M1 Abrams. În plus, Germania va autoriza exportul în Ucraina al unor tancuri de tip Leopard 1. Rusia a acuzat naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate.

Ce a spus Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat vehement, într-un discurs rostit joi cu ocazia marcării a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste la Stalingrad, decizia Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina şi de a autoriza furnizarea de către alte ţări europene a unor blindate de fabricaţie germană. "Este incredibil, dar este adevărat. Suntem ameninţaţi din nou de tancurile germane Leopard. Cei care încearcă să învingă Rusia pe câmpul de luptă se pare că nu înţeleg că un război modern cu Rusia va fi foarte diferit pentru ei. Noi nu trimitem tancuri la frontierele lor, dar avem mijloace de ripostă. Nu ne vom limita doar la utilizarea de echipamente blindate grele. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru", a declarat preşedintele Putin, potrivit BBC, în discursul rostit joi la Volgograd, numele modern al oraşului Stalingrad.

Vezi si: Vladimir Putin promite un răspuns dur împotriva tancurilor nemțești și americane: 'Avem la ce să răspundem!'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.