Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania in alerta - peste 1000 de potentiali teroristi islamisti pe teritoriul sau

terorist

Biroul Federal de Investigaţii Penale (BKA) din Germania estimează că în ţară trăiesc circa 1.000 de potenţiali terorişti islamişti, dintre care mulţi nu ar fi dispuşi să comită atentate, dar ar putea ajuta la pregătirea unui atac, informează sâmbătă EFE.

Cifrele au fost prezentate de preşedintele BKA, Jurg Ziercke, într-un interviu acordat ziarului 'Die Welt', în care vorbeşte despre creşterea numărului de suspecţi în ultimii ani.

Potrivit forţelor de securitate, circa 230 de indivizi ar putea comite "delicte de mare amploare", în condiţiile în care în 2010 numărul membrilor acestui grup periculos pentru securitatea Germaniei nu depăşea 120 de indivizi. Acestei liste i se adaugă o alta, cu 300 de oameni consideraţi "relevanţi", care poate n-ar fi în stare să comită un atentat, dar ar putea fi complici la comiterea unuia.

Dacă acum zece ani atenţia BKA era concentrată pe activitatea unor reţele precum Al Qaida, Ziercke spune că în prezent principalul risc al terorismului islamist se regăseşte printre fanaticii care decid să acţioneze pe cont propriu sau în grupuri mici. Ziercke recunoaşte că nu va exista niciodată un risc zero de atentate şi admite posibilitatea ca, pe viitor, să se înregistreze tentative de atentate, dar garantează că forţele de securitate sunt pregătite şi acţionează pentru a împiedica posibile atacuri teroriste.

Ziercke, care va părăsi postul la sfârşitul acestei luni, a amintit că forţele de securitate din Germania au împiedicat desfăşurarea a opt atentate pe teritoriul ţării. În două rânduri, atacurile au fost evitate cu mult noroc: un atentat eşuat în gara centrală din Bonn, în 2012, şi un alt atentat eşuat cu "valize bombă", care au fost descoperite în 2006 în trenuri de navetişti cu destinaţia Coblenza şi Dortmund şi care nu au explodat.

În schimb, în 2011, BKA nu a reuşit să împiedice un atac, pe aeroportul din Frankfurt, în care şi-au pierdut viaţa doi militari americani într-un schimb de focuri.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.