Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflaţia în Germania a atins în mai cel mai ridicat nivel din aproape o jumătate de secol

Anadolu Agency
germania steag drapel

Inflaţia din Germania a atins în luna mai cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol, ca urmare a preţurilor energiei şi alimentelor, care au crescut din ce în ce mai mult de la începutul războiului din Ucraina, transmite Reuters preluat de news.ro

Preţurile de consum, armonizate pentru a fi comparabile cu datele privind inflaţia din alte ţări ale Uniunii Europene, au crescut cu 8,7% în termeni anuali, a anunţat luni Biroul Federal de Statistică.

Ultima dată când inflaţia a fost la fel de mare în Germania a fost în iarna anului 1973/1974, când preţurile petrolului au crescut ca urmare a primei crize ale petrolului.

Inflaţia, care a depăşit ritmul de 8,0% anticipat de analişti într-un sondaj Reuters, marchează a doua lună la rând de maxime record, după ce creşterea de 7,8% a preţurilor din aprilie a fost cea mai mare din ultimele patru decenii.

Potrivit biroului, preţurile energiei au crescut cu 38,3% în mai faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce preţurile alimentelor au crescut şi ele cu un ritm peste medie, de 11,1%.

Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg Bank, a declarat că există încă o presiune inflaţionistă în curs pentru bunurile afectate de blocajele în aprovizionare şi alimente, înainte ca situaţia să se atenueze din toamnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.