Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania reconstruiește Namibia după ce i-a măcelărit 75.000 de locuitori

static.dw.com
namibia

Germania a fost de acord să finanţeze în Namibia proiecte de 1,1 miliarde de euro pe 30 de ani, ca reparaţii pentru rolul său în genocidul şi confiscările de proprietăţi de acum mai bine de un secol, au relatat joi media din ţara africană, potrivit agenţiei Reuters.

O declaraţie comună cu privire la acord a fost făcută de trimişii speciali ai celor două state la 15 mai, la finalul celei de-a noua runde de negocieri pe acest subiect, afirmă media namibiene, citându-l pe purtătorul de cuvânt prezidenţial Alfredo Hengari.

Potrivit informaţiilor din presă, Germania a fost de acord să finanţeze programe de infrastructură, sănătate şi instruire în beneficiul direct al comunităţilor afectate.

Mii de membri ai triburilor Herero şi Nama au fost omorâţi de forţele coloniale germane între 1904 şi 1908, după ce triburile s-au răsculat împotriva ocupaţiei germane în ceea ce se numea atunci Africa Germană de Sud-Vest (1884-1915).

Supravieţuitorii au fost împinşi în deşert, unde mulţi au sfârşit în lagăre de concentrare ca sclavi şi au murit de frig, malnutriţie şi epuizare.

Se estimează că 65.000 din cei 80.000 de Herero care trăiau în colonia Africa Germană de Sud-Vest şi 10.000 din 20.000 de Nama au murit în acea perioadă.

Guvernul german şi-a recunoscut anterior 'responsabilitatea morală' pentru aceste omoruri, pe care un ministru le-a descris ca genocid, dar Berlinul a evitat să prezinte scuze oficiale pentru a evita să dea curs cererilor de despăgubiri. Însă în 2015 a început negocieri oficiale cu guvernul Namibiei în legătură cu aceste cereri.

Namibia a fost colonie a Germaniei din 1884 până în 1915, când aceasta a pierdut-o în timpul Primului Război Mondial. În 1920 teritoriul a fost plasat sub administraţia Africii de Sud, iar în 1990 şi-a câştigat independenţa.

În 2018, Germania a restituit Namibiei craniile şi alte oseminte ale indigenilor masacraţi care în perioada colonială au fost folosiţi pentru experimente care să susţină teoria superiorităţii rasiale a europenilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.