Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa diplomației germane, în vizită-surpriză la Kiev după reproșurile șefului NATO: 'este clar că Putin contează pe noi să ne săturăm de suferinţa din Ucraina'

T-online
Annalena Baerbock

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a sosit, sâmbătă, la Kiev pentru o vizită surpriză menită să ”arate” că Ucraina ”poate conta” pe sprijinul Berlinului, a anunţat Ministerul german de Externe, relatează AFP, potrivit News.ro. Vizita vine după ce secretarul general NATO Jens Stoltenberg a pus sub semnul întrebării logica politicii Germaniei privind livrarea de arme Ucrainei.

”Am fost astăzi la Kiev pentru a arăta că pot conta (n.r. ucrainenii) în continuare pe noi. Că vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar, prin livrarea de arme, prin sprijin umanitar şi financiar”, a declarat Annalena Baerbock, citată într-un comunicat de presă. Aceasta este a doua a oficialului german vizită la Kiev de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Pe lângă ajutorul financiar şi militar, Germania intenţionează să ajute Kievul să desfăşoare operaţiuni de deminare şi ”să facă lumină asupra crimelor de război comise, în special prin trimiterea de experţi, inclusiv a unui procuror”, precizează ministrul în comunicatul de presă.

”Pentru mine, este clar că Putin contează pe noi să ne săturăm de suferinţa din Ucraina”, avertizează ea.

Dar Germania, asigură ministrul, va rămâne alături de ucrainenii care „luptă împotriva agresiunii ruse, nu doar pentru a-şi apăra dreptul uman la pace şi libertate, ci şi pentru a apăra ordinea noastră europeană de pace”.

Atitudinea neclintită a Germaniei faţă de Moscova după izbucnirea războiului în urmă cu şase luni şi lipsa iniţială a unui anunţ al Berlinului privind un sprijin militar pentru Kiev au iritat profund Guvernul ucrainean, dar relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit de atunci. Cancelarul german Olaf Scholz spune că doreşte ca ţara sa să-şi asume o ”responsabilitate deosebită” în ceea ce priveşte ajutorul oferit de Ucraina în consolidarea sistemelor de artilerie şi apărare aeriană.

O nouă eră în relaţiile bilaterale, mai puţin tensionată, pare acum să înceapă, ilustrată de sosirea iminentă a unui nou ambasador ucrainean la Berlin. Predecesorul său, Andrij Melnik, a atacat vehement atitudinea timidă a Germaniei faţă de Rusia timp de luni de zile.

Critici de la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat vineri logica argumentelor Berlinului împotriva livrării de mari cantităţi de ame din dotarea forţelor armate către Ucraina, care combate invazia rusă, relatează dpa, relatează Agerpres.

Întrebat dacă aliaţii ar trebui să pună sub semnul întrebării mai curând obiectivele de creştere a capacităţii militare şi nu livrarea de echipamente suplimentare Ucrainei, Stoltenberg a subliniat că, în opinia sa, o înfrângere a Ucrainei este mai periculoasă decât scăderea ritmului de întărire a stocurilor de arme ale ţărilor NATO.

"Asigurând că Rusia, preşedintele Putin, nu câştigă în Ucraina, sporim şi propria noastră securitate", a declarat Stoltenberg, la o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken la Bruxelles.

Folosirea armelor statelor NATO contribuie la reducerea riscului unei acţiuni agresive a Rusiei împotriva unor state aliate, a adăugat el, menţionând de asemenea că peste 80% din armata rusă este implicată în războiul din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.