DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Germania nu-și uită camarazii: 20 de foști combatanți Waffen-SS sau Wehrmacht din România beneficiează de pensii speciale din partea Berlinului

Ebraismo in pillole
Germania nazista

Parlamentul belgian a adoptat în martie o rezoluţie în care se cere Germaniei anularea pensiilor acordate persoanelor care s-au înrolat ca voluntari în Waffen-SS, respectiv în Wehrmacht.

Citește și: Gigel Ştirbu (PNL), după ce a făcut senzaţie la citirea moţiunii de cenzură cu ochelarii galbeni: 'Îmi pun cercel și îmi iau și trotinetă'

În această rezoluţie se arată că acordarea de facilităţi financiare „pentru colaborarea cu un regim criminal” se află în contradicţie cu politica de reconsiderare critică a trecutului recent. Câţiva parlamentari au calificat aceste facilităţi drept o „insultă”. În rezoluţia amintită se cere guvernului belgian să intervină pe lângă cel german cu scopul de a-l sensibiliza în vederea stopării sumelor destinate cetăţenilor belgieni care au fost înrolaţi în Waffen-SS şi Wehrmacht.

Într-un răspuns al guvernului german la o interpelare a Partidului Stângii se precizează că luna trecută, 1.934 de persoane care trăiesc în afara Germaniei, au mai primit aceste pensii, contestate de Belgia şi de Franţa. În medie, suma alocată lunar este de 300 de euro. În Polonia, de exemplu, se bucură de aceste facilităţi 538 de oameni, în Slovenia 178, în Austria 97, în Croaţia 68, în România 20, în Franţa 52, în Ungaria 44, în Letonia 15, în Bosnia-Herţegovina 50 ş.a.m.d. Oficialităţi germane au precizat (pentru radiodifuziunea publică) că persoanele care primesc aceste pensii au fost verificate. Din verificări a rezultat că nu au fost implicate în crime, informează europalibera.ro.

Citește și: Donald Trump vorbește despre un SCENARIU NEGRU: 'Face din Germania un ostatic al Rusiei. Se expune unui dezavantaj imens'

Iniţial, batalioanele de asalt SS (prescurtarea de la Schutzstaffel) au fost organizate după principiile ideologiei rasiale a regimului hitlerist. După începerea războiului, s-au creat şi formaţiunile de luptă Waffen-SS, în care au fost încadraţi şi voluntari negermani, belgieni, norvegieni, danezi, ucraineni, respectivi etnici germani din afara Germaniei. Se apreciază că numărul etnicilor germani din România, de exemplu, care s-au înrolat voluntar în Waffen-SS era de circa 70.000. Cei din Waffen-SS au fost încadraţi atât în echipele de pază a lagărelor de concentrare, cât şi în batalioane trimise pe front.

Tribunalul internaţional de la Nürnberg a calificat SS-ul drept o organizaţie criminală. Mulţi SS-işti fuseseră condamnaţi pentru crime de război, ca de exemplu farmacistul de la Auschwitz, Victor Capesius, originar din Sighişoara, sau ucraineanul John Demianiuk, gardian în lagărele din Sobibor şi Treblinka.

Citește și: Anunț-surpriză de la meteorologi - Câte grade vor indica termometrele

În urmă cu câteva zile, a cerut şi Franţa informaţii privind numărul cetăţenilor francezi care primesc pensii în calitate de foşti voluntari în Waffen-SS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.