Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania o spune răspicat! 'Putin trebuie să se oprească. Locul Republicii Moldova este în Europa'

Twitter/ Maria Pevchikh
vladimir putin ingrijorat

Aderarea Republicii Moldova la UE este o necesitate geopolitică, de aceea UE și, în special, Germania oferă sprijin economic și politic autorităților de la Chișinău pentru ca acestea să poată face față războiului hibrid lansat de Rusia. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul ei de la Chișinău, Mihai Popșoi, conform deschide.md.

R. Moldova se află pe prima linie în Europa, acolo oamenii își fac zilnic griji dacă vor putea trăi și în viitor în libertate. Oamenii își fac griji că Rusia lui Putin se va impune în războiul hibrid lansat împotriva voastră. Putin folosește presiunile energetice, propaganda și Transnistria împotriva R. Moldova. Noi vă suntem ferm alături deja de doi ani, pentru că locul R. Moldova este în Europa. Există o solidaritate europeană comună în eforturile noastre de a contracara ambițiile Rusiei de a-și crea zone de influență” a declarat ministrul german.

Baerbock a vorbit despre ajutorul pe care Germania și alți parteneri occidentali îl oferă Chișinăului, menționând Platforma de sprijin pentru R. Moldova. Potrivit ei, această inițiativă, lansată la câteva luni după începutul invaziei în Ucraina, a avut drept scop să arate Kremlinului că trebuie să se oprească și a oferit asistență concretă R. Moldova în lupta împotriva războiului hibrid.

Situația economică gravă din țara voastră după începutul războiului era parte a strategiei Rusiei de a destabiliza R. Moldova. De aceea, am luat măsuri concrete de asistență atât pe partea economică, cât și politică. Înainte de iarna 2023, am creat un fond special pentru a ușura presiunea prețurilor la energie, în contextul în care atunci vă aflați într-o situație disperată. Vom continua să oferim ajutor prin intermediul Platformei de sprijin pentru R. Moldova, care va deveni o platformă pe termen lung” a mai subliniat Baerbock.

Ministrul german de Externe a lăudat reformele demarate de autoritățile de la Chișinău și a îndemnat guvernarea să continuie aceste eforturi, în special în domeniul justiției. De asemenea, Baerbock a declarat că Germania și partenerii săi apelează la țările în care se află oligarhii fugari care fac jocurile Rusiei și încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova să depună eforturi pentru a opri ”acest parcurs criminal”.

Oficialul de la Berlin a subliniat, însă, că ajutoarele financiare externe nu sunt suficiente pentru a contracara războiul hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova, dar că ”puterea economică trebuie să vină din interior”. În acest sens, în R. Moldova trebuie să ajungă cât mai multe investiții externe, iar Berlinul va colabora strâns cu Chișinăul pentru a extinde legăturile economice.

Baerbock a vorbit și despre alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă în R. Moldova.

Știm că Rusia va încerca să influențeze aceste procese electorale. Democrațiile sunt vulnerabile în perioada alegerilor, dar nu sunt neajutorate. Lucrăm împreună în lupta împotriva dezinformărilor. Vă sprijinim în manieră concretă ca să vă puteți dezvolta capacitățile de reacție la dezinformări. Fiecare postare care conține minciuni rusești lezează democrația din R. Moldova, de aceea va trebui să contracarăm aceste măsuri de dezinformare” a notat oficialul.

De asemenea, ministrul german de Externe a subliniat că aderarea R. Moldova la UE este o necesitate geopolitică și că cetățenii noștri sunt europeni. ”Dacă Europa nu va veni în R. Moldova, atunci oamenii din R. Moldova vor veni în UE”, a conchis Baerbock.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.