Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania, pe contrasens în UE - O fermă eoliană va fi demolată pentru a extinde o carieră de cărbune

rwe

Gigantul energetic german RWE a început să demonteze o fermă eoliană pentru a face loc unei noi extinderi a unei cariere de lignit din regiunea vestică Renania de Nord-Westfalia.

O turbină eoliană a fost deja demontată, iar alte șapte urmează a fi îndepărtate pentru a se putea excava încă 15-20 milioane de tone de așa-zis cărbune „brun”, cea mai poluantă sursă de energie, notează EUObserver.

Până de curând, drumul național L12 trecea chiar pe lângă turbinele eoliene, făcând legătura între satele Holzweiler și Keyenberg , care, ca și Lützerath, au fost inițial destinate să fie excavate pentru exploatarea minieră la suprafață. În ciuda protestelor violente ale locuitorilor din zonă, timp de luni de zile, drumul a fost distrus. Traficul va fi deviat pe kilometri întregi. Acest lucru taie, de asemenea, conexiunea cu autobuzul, motiv pentru care noul timp de călătorie între localități este de 50 până la 90 de minute în loc de 5.

RWE justifică procedura prin "planul principal de exploatare în conformitate cu legislația minieră", potrivit purtătorului de cuvânt Guido Steffen. Aceștia doresc "să câștige și lignit în această zonă, așa cum era planificat".

Strict vorbind, însă, RWE sapă acolo pentru a obține supraîncărcare. Acest lucru ar trebui să aplatizeze terasamentele până la găurile de cărbune pentru a transforma zonele carbonizate până la o adâncime de până la 400 de metri în peisaje lacustre după exploatare. În acest scop, se planifică pomparea apei din Rin începând din jurul anului 2030.

"În timp ce jumătate din Europa arde"

"Situația este de neegalat în ceea ce privește absurdul: în plină criză climatică și energetică, un guvern format din CDU și Verzi pune să fie demolate turbine eoliene pentru a extinde o mină de cărbune în aer liber", spune Alexandra Brüne, de la alianța "Alle Dörfer bleiben" (Toate satele rămân) din Garzweiler, cu referire la guvernul landului Renania de Nord-Westfalia. Colegul de campanie Jürgen Siebertz adaugă: "În timp ce jumătate din Europa arde, catastrofa climatică este alimentată aici ca și cum nu ar exista ziua de mâine".

Dacă guvernul landului vrea să se țină de proiectul lacurilor planificat în anii 1990 va fi stabilit în noua sa decizie de orientare din toamnă. Anul trecut, guvernul federal, guvernul landului Renania de Nord-Westfalia și RWE au negociat un acord privind continuarea utilizării cărbunelui. Conform înțelegerii, compania urma să producă pe termen scurt mai multă energie electrică pe bază de cărbune, care dăunează climei, decât era prevăzut, din cauza crizei energetice. În schimb, aceasta urma să își închidă ultima centrală electrică pe cărbune în 2030, în loc de 2038. Activiștii din domeniul climei au criticat efectul scăzut al acordului asupra climei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.