Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania - Procesul atacatorului de la Halle începe pe 21 iulie

metro.co.uk
Atentat sinagoga Halle

Presupusul autor al atentatului antisemit ce a vizat o sinagogă şi a ucis două persoane în octombrie anul trecut în Germania va fi judecat începând cu 21 iulie, pentru omucidere şi tentativă de omucidere, a anunţat luni tribunalul competent, informează AFP potrivit Agerpres.

Stephan Balliet, un extremist ce avea 27 de ani la momentul faptelor, este acuzat că "a comis pe 9 octombrie 2019 un atentat împotriva unor cetăţeni şi cetăţene de confesiune evreiască, cu o motivaţie antisemită, rasistă şi xenofobă", potrivit comunicatului emis de Înalta Curte regională din Naumburg.

El va fi de asemenea judecat în Magdebourg pentru "tentativă de omucidere împotriva a 98 de persoane în total" şi incitare la ură rasială, în cadrul acestui proces prevăzut să dureze până la mijlocul lui octombrie şi în timpul căruia 40 de persoane s-au constituit parte civilă.

Atentatul comis la Halle, în estul Germaniei, chiar de Yom Kippur, cea mai mare sărbătoare religioasă evreiască, a şocat profund Germania. El a amintit de nazism într-o ţară a cărei comunitate evreiască este în mod cert în plină ascensiune după căderea Zidului Berlinului, dar care se confruntă cu o resurgenţă de acte antisemite.

Acuzatul a încercat să pătrundă cu forţa într-o sinagogă unde se rugau 52 de enoriaşi, "cu explozivi şi cu arme de foc" asupra lui, potrivit comunicatului. Nereuşind să forţeze uşa, el a ucis o trecătoare şi un bărbat într-un magazin frecventat în special de imigranţi.

"După eşecul tentativei sale" de a pătrunde în sinagogă, acuzatul "a decis să ucidă oameni de origine străină din alte locuri", potrivit justiţiei.

În momentul faptelor, justiţia a dat asigurări că el voia "să comită un masacru" în sânul comunităţii evreieşti.

Atacul asupra sinagogii a fost filmat de Stephan Balliet şi a fost difuzat în direct timp de 35 de minute pe o platformă de internet.

El a fost arestat în timp ce încerca să fugă. Plasat în detenţie provizorie, el a încercat recent să evadeze din închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.