Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania pune tunurile pe Putin: Procurorul general a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina

news.ro
satelit-ucraina-razboi

Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar la nivel internațional. "În prezent, spre exemplu, ne concentrăm asupra crimelor în masă din Bucha sau asupra atacurilor împotriva infrastructurii civile ucrainene", a declarat Peter Frank pentru cotidianul Welt am Sonntag. Până acum, procurorii dețin probe de ordinul a "trei cifre" a adăugat procurorul, fără a detalia.

Ucraina a acuzat deja de mult timp că rușii au comis crime de război

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat forțele ruse că au comis atrocități în Bucha, un oraș satelit al Kievului, la scurt timp după ce au lansat invazia în februarie anul trecut, acuzații negate de Moscova. Atacurile Rusiei au vizat și infrastructura cheie din Ucraina, dar neagă că a vizat în mod deliberat civilii. Germania a început în martie 2022 să adune dovezi privind comiterea de posibile crime de război, inclusiv intervievând refugiații ucraineni și evaluând informațiile disponibile public, a precizat Frank, adăugând că procurorii germani nu anchetează deocamdată anumite persoane. "Ne pregătim pentru un posibil proces ulterior - fie că este vorba de noi în Germania, fie că este vorba de partenerii noștri străini, fie că este vorba de o instanță internațională", a adăugat Frank.

Nemții cer ca oficialii ruși să fie judecați

Întrebat cine ar trebui să fie judecat, dl Frank a spus că liderii statului rus și cei care implementează deciziile la cel mai înalt nivel militar ar trebui să fie trași la răspundere. Ucraina dorește crearea unui tribunal special care să îi judece pe liderii militari și politici ruși pe care îi consideră responsabili pentru declanșarea războiului. Curtea Penală Internațională a demarat propria anchetă privind presupusele crime împotriva umanității și crime de război, la câteva zile după invazia Moscovei din 24 februarie, dar nu are jurisdicție pentru a urmări agresiunea din Ucraina. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, a declarat joi că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina. Moscova a respins acuzațiile Kievului și ale țărilor occidentale privind comietera de crime de război. Kremlinul pretinde că a lansat o "operațiune militară specială" pentru a-și proteja propria securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.