Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania sancționează Elveția și anunță ca nu mai cumpără arme din țara contoanelor/ Elveția trebuie să aibă curajul neutralității sale (Tribune de Geneva)

Getty Images
Elveția carantină

Neutralitatea are un preț. Și industria elvețiană de armament este pe cale să-l plătească: Germania vrea să renunțe la armamentul „made in Switzerland” în urma refuzurilor repetate ale Consiliului Federal de a lăsa Berlinul să livreze Ucrainei muniție și tancuri elvețiene. Berna se bazează pe o lege foarte clară: Elveția nu poate furniza armament, nici măcar indirect, unei țări aflate în război.

Țara Convențiilor de la Geneva nu ar trebui să rămână în afara conflictului?

Dezbaterea s-a mutat în Parlamentul Federal. Președintele partidului Centrului, Gerhard Pfister, de exemplu, solicită o relaxare a legii. Ignazio Cassis, deputat al Partidului Libral-Radical, a făcut o încercare eșuată de a propune o neutralitate „cooperantă”. Uniunea Democratică de Centru (SVP) colectează semnături pentru o neutralitate „strictă”, relatează Tribune de Geneva preluat de Rador.

Odată cu invazia Ucrainei, moștenirea Elveției este din ce în ce mai puțin audibilă pe scena internațională. Deja îi auzim pe critici șușotind: Elveția acceptă barbaria comisă pe teritoriul european.

I se reproșează Elveției chiar lașitatea.

Ceea ce uită însă dragii noștri prieteni și vecini este că Elveția a pus deja multă apă în vinul neutralității sale. Berna a luat în mod clar poziție împotriva invaziei ruse, apoi a adoptat, fără a tresări, principalele sancțiuni împotriva regimului Putin. De fapt, livrarea de arme este ultimul bastion care păstrează neutralitatea.

Țara Convențiilor de la Geneva nu ar trebui să rămână în afara conflictului? Este de imaginat ca, după Ucraina, să se angajeze în toate conflictele și astfel să-și distrugă tradiția umanitară? Nu este vocația țării noastre, dimpotrivă, de a oferi un pământ în Europa unde să poată fi purtate discuții de pace?

A îndrăzni să folosești o voce diferită necesită curaj. Neutralitatea noastră obligă la perspectivă, la înțelepciune, le inspiră și altora întrebări și repuneri în chestiune. În numele tuturor acestor lucruri, neutralitatea trebuie apărată. Elveția întinde firul neutralității sale cu ocazia conflictului din Ucraina. Este de înțeles. Dar trebuie să aibă grijă să nu rupă spiritul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.