Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește un mare război? Reintroducerea serviciului militar obligatoriu, votată în Opoziția din Germania

editiadedimineata.ro
armata militari soldati

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) și Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Germania, reuniți într-un congres la Berlin, au votat marți în favoarea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, într-un moment în care Germania încearcă să-și întărească armata în contextul războiului din Ucraina, transmite AFP.

 

Alianţa CDU-CSU, acum în opoziţie, dar pe primul loc în sondaje, a votat în favoarea unei moţiuni depuse de mişcarea de tineret, ce prevede reintroducerea încorporării, în măsura în care aceasta le va fi necesară forţelor armate.

Conservatorii au adoptat formula unui serviciu militar zis contingentat, în care doar o parte dintre recruţi sunt chemaţi sub drapel, în funcţie de necesităţile definite de Bundeswehr.

Ar fi vorba despre o soluţie tranzitorie pentru a răspunde dificultăţilor de recrutare ale armatei. Pe termen mai lung, obiectivul este ca tinerii să efectueze un an de serviciu comunitar obligatoriu, fie în armată, fie în societatea civilă, la alegerea lor, potrivit Agerpres.

'Nu trebuie să continuăm să lăsăm apărarea democraţiei noastre pe seama principiului speranţei', a explicat Johannes Winkel, preşedintele mişcării de tineret a conservatorilor, apropo de această moţiune care merge mai departe decât propunerea iniţială a partidului.

Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011, însă conflictul din Ucraina a redeschis dezbaterea privind reintroducerea acestuia, într-un context în care Germania vrea să facă din Bundeswehr 'coloana vertebrală a apărării colective în Europa'.

Partidul lui Merkel speră să revină la putere

 

Însă, în plus faţă de recuperarea anilor de investiţii insuficiente în material militar, această modificare de doctrină se loveşte şi de dificultăţi în a atrage viitori soldaţi.

În pofida unei campanii de recrutare, Bundeswehr nu a primit decât 18.802 noi membri în 2023, cu doar 27 în plus faţă de 2022.

Ministrul apărării, social-democratul Boris Pistorius, a comandat recent studii privind posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

La congresul de trei zile de la Berlin, CDU şi CSU au adoptat un nou program, cu poziţii mai la dreapta în privinţa imigraţiei şi securităţii, şi mai liberale în chestiunile economice.

CDU - partidul fostului cancelar Angela Merkel -, condus acum de Friedrich Merz, speră să revină la putere în urma alegerilor federale din toamna lui 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.