DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Germania şi Franţa spun că Europa trebuie să se doteze cu autonomie strategică pentru a se putea apăra

NATO

Europa trebuie să se doteze cu o "autonomie strategică" pentru a se apăra, rămânând în acelaşi timp fidelă NATO, au afirmat vineri miniştrii francez şi german ai apărării, în condiţiile în care Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu proiectul de apărare europeană, informează AFP. "Atunci când vom fi ameninţaţi în vecinătatea noastră imediată, în special în Sud, va trebui să fim capabili să facem faţă, inclusiv atunci când SUA sau Alianţa (Nord-Atlantică) vor dori să fie mai puţin implicate", a subliniat ministrul francez al apărării, Florence Parly, în cadrul unei conferinţe anuale de securitate, la Munchen, conform Agerpres.

"Pentru aceasta, va trebui să avem autonomia noastră strategică (...) fără să obligăm SUA să vină la căpătâiul nostru, fără ca ele să-şi deturneze mijloacele ISR (informaţii şi supraveghere) sau avioanele lor de alimentare de la alte misiuni", a pledat ea.

UE a lansat în decembrie o "cooperare" militară inedită - Cooperare structurată permanentă - pentru a dezvolta echipamente şi armamente sau a facilita operaţiuni externe. Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat de asemenea pentru înfiinţarea unei forţe comune de intervenţie europeană, capabilă să acţioneze în afara structurilor existente ale NATO sau UE. Această Iniţiativă Europeană de Intervenţie (IEI) ar permite "emergenţa unei culturi strategice comune printre europeni", a pledat Parly, calificând drept "dezbatere falsă" acuzaţia că astfel "UE s-ar opune NATO".

"Vrem să rămânem transatlantici şi în acelaşi timp să devenim mai europeni", a insistat şi omologul german Ursula von der Leyen. "Este vorba de o Europă ce ar putea de asemenea să cântărească mai mult din punct de vedere militar, care ar putea fi mai autonomă şi aduce mai multe responsabilităţi proprii inclusiv în cadrul NATO. Aceasta este provocarea viitorului european", a subliniat ea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat vineri, la Munchen, că relansarea unei Europe a apărării nu trebuie să afecteze prerogativele Alianţei. "Salutăm aceste eforturi, din moment ce ele nu ne fac concurenţă, ci completează eforturile NATO", a subliniat el, cu referire la îngrijorările exprimate de SUA în timpul unei reuniuni NATO care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.