Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania şi Marea Britanie au lansat apeluri către Rusia pentru a detensiona situaţia la frontiera cu Ucraina

Agerpres.ro
Ucraina militari trupe ruse

Germania şi Marea Britanie au lansat luni - în mod separat - apeluri către Rusia pentru a detensiona situaţia de la frontiera cu Ucraina în urma activităţilor sale militare din ultimul timp, cu o zi înaintea discuţiilor dintre preşedinţii SUA, Joe Biden, şi Rusiei, Vladimir Putin, în format de videoconferinţă, relatează DPA şi Reuters.

Guvernul german şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruseşti de-a lungul frontierei cu Ucraina şi a îndemnat Moscova la 'dezescaladare'.

'Din punctul nostru de vedere, este foarte important acum ca Rusia să contribuie la dezescaladare şi la transparenţă în privinţa activităţilor sale militare', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german, citat de DPA.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german aflat la final de mandat Angela Merkel, a cerut ca orice fel de provocări să fie evitate, recunoscând în acelaşi timp că ţările au dreptul de a muta trupe în interiorul propriilor graniţe, un argument invocat constant de Kremlin atunci când este întrebat despre mobilizările de trupe în apropierea frontierei cu Ucraina şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

'Ceea ce vedem noi astăzi de partea rusă este lipsă de transparenţă', a afirmat Seibert, adăugând totodată că 'auzim o retorică din ce în ce mai agresivă' din partea Moscovei, potrivit Agerpres.ro.

La Londra, un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie doreşte ca Rusia să facă un pas înapoi, invitând-o să dezamorseze tensiunile de la frontiera cu Ucraina. 'Aţi văzut o desfăşurare tot mai mare la frontieră şi este clar că trebuie să abordăm aceasta. Credem că Rusia trebuie să facă un pas înapoi şi să aplaneze tensiunile provocate acolo', a declarat el presei.

Aceste declaraţii intervin cu o zi înainte de întâlnirea, în format de videoconferinţă, între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, la care urmează să fie abordată situaţia legată de Ucraina.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă concentrare de trupe şi echipamente militare ruseşti în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina, pentru a doua oară în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.