Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania și Norvegia cer NATO să protejeze gazoductele subacvatice, cablurile telefonice și de internet

Pinterest
Nord Stream

Cancelarul german Olaf Scholz și premierul norvegian Jonas Haar Støre au cerut NATO să protejeze conductele subacvatice și cablurile de comunicații prin crearea unei structuri speciale de coordonare, potrivit Deutsche Welle, informează rmx.news.

"Conductele, cablurile telefonice și de internet sunt comunicații vitale pentru statele noastre; siguranța lor ar trebui să fie prioritară", a declarat Scholz după întâlnirea cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre, în ajunul Conferinței de Securitate de la Berlin. El a adăugat că recentele atacuri asupra conductelor Nord Stream și Nord Stream 2 au arătat cât de mari sunt riscurile în acest domeniu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat inițiativa. "Am sporit măsurile de securitate în urma recentului sabotaj de la Nord Stream și este vital să facem și mai mult pentru a ne asigura că infrastructura noastră maritimă este protejată împotriva atacurilor viitoare", a declarat Stoltenberg.

De asemenea, premierul norvegian a declarat că țara sa va direcționa o parte din veniturile obținute din exportul de gaze naturale pentru a ajuta Ucraina și alte țări afectate de criza energetică mondială. Creșterea prețurilor la energie, cauzată de invazia Federației Ruse în Ucraina, a adus profituri suplimentare Norvegiei.

Scholz a mulțumit Norvegiei pentru creșterea cu 10% a livrărilor de gaze către Germania, în condițiile în care Berlinul încearcă să compenseze livrările reduse din partea Rusiei. Scholz a mai spus că țara sa va continua să fie un lider în apărarea Europei și a libertăților europene.

"Niciun agresor nu ar trebui să se îndoiască de faptul că avem intenția fermă de a ne apăra fiecare dintre aliații noștri și fiecare centimetru din teritoriul alianței cu toate forțele de care dispunem", a declarat cancelarul german.

Între timp, ministrul german al justiției, Marco Buschmann, a mărturisit că Germania ar fi putut contribui la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece a susținut gazoductul Nord Stream 2.

"Știind ceea ce știm astăzi, decizia de a merge mai departe cu Nord Stream 2 după anexarea Crimeei în 2014 a fost contribuția Germaniei la izbucnirea războiului în Ucraina", a declarat Buschmann într-un discurs de bun venit la o reuniune a miniștrilor justiției din G7 la Berlin. El a adăugat că este de datoria Germaniei să "se confrunte direct cu acest adevăr" și să "tragă concluziile corecte" din el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.