Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania şi Olanda suspendă expulzările către Afganistan

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Germania şi Ţările de Jos au anunţat miercuri, separat, suspendarea deportărilor în Afganistan a solicitanţilor de azil respinşi, în contextul deteriorării situaţiei securităţii în ţara asiatică, transmit AFP şi dpa.

''Din cauza actualelor evoluţii în situaţia securităţii, ministrul de interne a decis să suspende pentru moment deportările către Afganistan'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german.

Haga a decis să oprească pentru şase luni deportările către Afganistan, după ce săptămâna trecută Ţările de Jos, Belgia, Danemarca, Germania, Grecia şi Austria ceruseră Comisiei Europene să menţină aceste expulzări în pofida intensificării confruntărilor armate din ţara asiatică, informează Agerpres.

Ankie Broekers-Knol, secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi Securităţii olandez, a informat parlamentul că situaţia din Afganistan s-a deteriorat considerabil din cauza avansării forţelor talibane în mai multe regiuni ale ţării.

Broekers-Knol a adăugat că Ministerul de Externe olandez reevaluează situaţia securităţii din Afganistan, după care va fi luată o decizie privind deportările.

De la începerea retragerii trupelor internaţionale din Afganistan la începutul lunii mai, militanţii talibani au preluat controlul asupra unor mari suprafeţe ale teritoriului afgan. Insurgenţii au capturat nouă dintre cele 34 de capitale provinciale în ultimele zile, luptele cauzând numeroase victime în rândul populaţiei civile.

În luna iulie, guvernul de la Kabul le-a cerut ţărilor europene să oprească, pentru trei luni, expulzarea migranţilor afgani. Suedia şi Finlanda au dat curs acestui apel.

Conform Eurostat, în 2020 afganii constituiau 10,6% din solicitanţii de azil în Uniunea Europeană (puţin peste 44.000 dintr-un total de 416.600 de solicitanţi), al doilea contingent după sirieni (15,2%).

De la începutul acestui an, 1.200 de persoane au fost expulzate din UE către Afganistan, potrivit unui diplomat european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.