Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania, SUA și Franța pun 'biciul' pe Israel: 'Violențele sunt în creștere!'

antena3.ro
cisiordania

Germania pune la punct Israelul într-o chestiune extrem de delicată: 'Violențele sunt în creștere!'

Israelul trebuie să asigure siguranţa palestinienilor din Cisiordania împotriva violenţelor comise de colonişti extremişti, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, după ce recent, mai mulţi palestinieni din acest teritoriu au fost ucişi sau strămutaţi, informează Rador Radio România.

"Trebuie să se asigure că familiile palestiniene pot rămâne acolo unde au locuit de decenii şi nu sunt forţate să îşi părăsească locuinţele străvechi de teamă că îşi pot pierde viaţa", a adăugat purtătorul de cuvânt, care a avertizat că există semne că violenţele de acest fel sunt în creştere.

Avertisment lansat și de SUA

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu trebuie să "îi stăpânească pe coloniştii extremişti din Cisiordania" şi să îi tragă la răspundere pentru atacurile asupra palestinienilor, a declarat duminică consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, informează dpa, relatează Agerpres.

Jake Sullivan a reluat poziţia preşedintelui american Joe Biden acuzând coloniştii extremişti israelieni că "pun gaz pe foc" cu violenţa din Cisiordania, în timp ce Israelul duce un război împotriva grupării militante palestiniene Hamas în Fâşia Gaza.

Statele Unite consideră că este "total inacceptabil să existe violenţe ale coloniştilor extremişti împotriva oamenilor nevinovaţi din Cisiordania", a spus Sullivan.

SUA vor continua să facă presiuni asupra guvernului israelian pentru ca acesta să abordeze problema şi să ceară "tragerea la răspundere pentru acei colonişti extremişti care sunt implicaţi în acest tip de violenţă".

Semnal și din Franța

Franţa a condamnat duminică "violenţa inacceptabilă" comisă de coloniştii israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Paris, transmite AFP.

"Franţa condamnă cu fermitate atacurile coloniştilor care au dus la moartea mai multor civili palestinieni în ultimele zile în Qusra şi el-Sawiya, precum şi plecarea forţată a mai multor comunităţi", potrivit acestui comunicat de presă.

"Violenţa comisă de colonişti împotriva populaţiei palestiniene este în creştere. Sunt inacceptabile şi trebuie să se oprească", adaugă Quai d'Orsay, care solicită Israelului "să ia fără întârziere măsuri pentru a proteja populaţia palestiniană".

Context

Un palestinian a fost ucis sâmbătă de un colonist israelian în satul Sawiya de lângă Nablus, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Naţionale Palestiniene.

Patru palestinieni au fost ucişi într-un atac al coloniştilor israelieni înarmaţi în satul Qusra pe 11 octombrie, potrivit aceleiaşi surse.

Peste 100 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania în operaţiunile armatei israeliene de la izbucnirea războiului din Fâşia Gaza între Hamas şi Israel, pe 7 octombrie, în urma unui atac sângeros fără precedent al Hamas.

Situaţia din Cisiordania, ocupată din 1967 de Israel, era deja tensionată înainte de acest război, cu raiduri regulate efectuate de forţele israeliene şi o creştere a atacurilor coloniştilor israelieni împotriva populaţiei palestiniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.