Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania va anunţa un pachet de măsuri destinate accelerării procesului de extindere a capacităţilor de energie regenerabilă

finantare.ro
energiile regenerabile energie solara eoliene eco green

Miniştrii Mediului şi Economiei din Germania vor prezenta miercuri un set de măsuri destinate accelerării procesului de extindere a capacităţilor de energie regenerabilă, în ideea de a reduce dependenţa ţării de combustibilii fosili din Rusia şi a avansa tranziţia ecologică, transmite Reuters.

Cele trei partide care formează coaliţia la putere în Germania, social-democraţii, verzii şi liberalii, şi-au prezentat obiectivele de ansamblu cu privire la extinderea energiei regenerabile în acordul de coaliţie guvernamentală semnat în luna noiembrie a anului trecut. Cu toate acestea, războiul din Ucraina a scos în evidenţă necesitatea accelerării implementării acestor obiective. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Economiei va prezenta miercuri Cabinetului o serie de modificări legislative. După-amiază urmează ca ministrul german al Economiei, Robert Habeck, să susţină o conferinţă de presă pentru a prezenta noile măsuri, potrivit Agerpres.

Sursele citate de Reuters susţin că printre măsurile din pachetul ce va fi anunţat miercuri se numără şi o clauză specială care recunoaşte că utilizarea energiilor regenerabile este în interesul securităţii publice. De altfel, ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a catalogat deja sursele de energie regenerabile drept "energia libertăţii".

Legea privind sursele de energie regenerabilă va fi modificată astfel încât obiectivul Guvernului de la Berlin va fi acela ca în 2030 energiile regenerabile să deţină o pondere de 80% în mixul energetic, faţă de o ţintă anterioară de 65%, au dezvăluit sursele. Pentru atingerea acestui obiectiv ambiţios sunt avute în vedere măsuri pentru ca energia eoliană offshore să ajungă la 30 de Gigavaţi, echivalentul a 10 centrale nucleare, în 2030 şi la cel puţin 70 de Gigavaţi până în 2045.

Experţii se aşteaptă ca aceste modificări să intre în vigoare la 1 iulie 2022, după ce vor trece prin Parlament.

Noi modificări legislative sunt aşteptate pe parcursul acestui an, în special cu privire la eficienţa energetică a clădirilor şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transportului, au adăugat sursele.

Un alt subiect care rămâne deocamdată disputat este un obiectiv privind alocarea a 2% din totalul terenurilor pentru producţia de energie eoliană.

Reducerea dependenţei de gazul rusesc este o provocare pentru cea mai mare economie a Europei, având în vedere că intenţionează să îşi închidă ultimele centrale nucleare încă din acest an şi termocentralele pe cărbune până în 2030.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.