Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germanii nu se grăbesc: Discuţiile preliminare între conservatori şi social-democraţi se încheie la 12 ianuarie

merkel

Blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel şi Partidul Social-Democrat (SPD) au anunţat miercuri că intenţionează să încheie la 12 ianuarie consultările exploratorii privind formarea viitorului guvern de la Berlin, transmite dpa.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aripa sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi SPD au declarat că prima fază a negocierilor în vederea creării unei 'mari coaliţii' se vor desfăşura în perioada 7-12 ianuarie 2018, conform Agerpres.

Merkel, liderul CSU Horst Seehofer, preşedintele SPD Martin Schulz şi liderii grupurilor parlamentare conservator şi social-democrat au convenit cele 15 domenii, printre care finanţele, economia, energia, familia şi migraţia, care vor fi abordate în timpul discuţiilor preliminare care încep pe 7 ianuarie.

În declaraţia lor comună, blocul conservator şi social-democraţii afirmă că discuţiile de până acum s-au desfăşurat într-o 'atmosferă a încrederii reciproce'. Germania cunoaşte cea mai gravă criză politică din ultimele decenii după ce blocul conservator nu a reuşit să ajungă la un acord cu liber-democraţii şi Verzii privind formarea unei coaliţii guvernamentale la Berlin.

Conservatorii şi social-democraţii au participat la 'marea coaliţie' după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunţat imediat după scrutin că trece în opoziţie, ca urmare a celei mai grave înfrângeri electorale din perioada postbelică. Ulterior însă, după ce lidera conservatoare Angela Merkel nu a reuşit să formeze o coaliţie alături de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat, unii membri ai conducerii SPD au susţinut că partidul are responsabilitatea de a participa la guvernare.

Unii politicieni social-democraţi au sugerat chiar ca formaţiunea lor să accepte un guvern minoritar condus de Angela Merkel, ca un compromis pentru a se pune capăt crizei politice. În istoria sa postbelică, Germania a fost condusă doar în trei rânduri, pentru scurte perioade, de un guvern minoritar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.