Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest ISTORIC făcut de Francois Hollande: Franța recunoaște drama romilor de la Vichy

Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Klaus Iohannis Francois Hollande Măgurele

Preşedintele Francois Hollande şi-a asumat azi, în numele Franţei, responsabilitatea pentru drama romilor închişi de regimul nazist de la Vichy în lagărul de concentrare pentru nomazi de la Montreuil-Bellay, în cel de-al Doilea Război Mondial, informează EFE.

"Azi, la Montreuil-Bellay, Franţa evocă o dramă care a fost ignorată multă vreme (...) Republica recunoaşte suferinţa nomazilor încarceraţi şi îşi asumă responsabilitatea pentru drama de la Montreuil-Bellay", a afirmat preşedintele francez la ceremonia prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la eliberarea deţinuţilor din cel mai mare lagăr de concentrare gestionat de Vichy între 1940 si 1946.

Citește și: A lovit mașina poliției în timp ce-și făcea selfie în sânii goi: Și asta nu e tot

Este prima dată când un şef al statului francez îşi asumă responsabilitatea pentru crimele din lagărul de concentrare situat în nord-estul Franţei, în care au fost închişi aproximativ 6.000 de nomazi, printre care 2.000 de romi. Sute nu au supravieţuit încarcerării.

"Nu trebuie să uităm că în alte regiuni, nomazii au fost deportaţi la Auschwitz", a amintit Hollande în omagiul său rostit în faţa mai multor supravieţuitori.

Citește și: O elevă, RUPTĂ în bătaie de o colegă / VIDEO

El a mai adăugat că Franţa trebuie să recunoască memoria patimilor comunităţii rome şi că este de datoria tuturor cetăţenilor francezi să fie uniţi şi să respecte valorile Republicii franceze - libertate, egalitate si fraternitate, informează agerpres.ro.

Montreuil-Bellay nu este singurul lagăr de concentrare unde au fost închişi şi ucişi deţinuţi romi. Astfel de crime au mai avut loc la Saliers, în sudul Franţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.