Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest rar în diplomație: ministrul de Externe francez jubilează la înfrângerea premierului Australiei/ Video

Inquam Photos / George Calin
Jean-Yves Le Drian

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian şi-a manifestat sâmbătă deschis bucuria după înfrângerea în alegerile legislative a premierului australian Scott Morrison, cel care anul trecut a anulat un contract de zeci de miliarde de euro pentru achiziţia unor submarine franceze, guvernul de la Canberra optând în schimb să cumpere submarine americane după ce a încheiat o alianţă de securitate cu SUA, relatează AFP.

''Înfrângerea premierului (Scott Morrison) îmi convine de minune'', a spus Jean-Yves Le Drian, provocând râsete în rândul celor prezenţi la ceremonia în care i-a predat lui Catherine Colonna conducerea diplomaţiei franceze.

''Actele întreprinse atunci au fost de o brutalitate şi de un cinism - aş fi tentat chiar să spun de o incompetenţă - notorii'', a adăugat Le Drian.

După încheierea unei noi alianţe între SUA, Marea Britanie şi Australia, denumită AUKUS, guvernul australian a provocat în septembrie anul trecut furia Franţei prin decizia de a cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară în locul a 12 submarine convenţionale produse în Franţa, contractate în anul 2016 în cadrul unui pachet cu o valoare totală de circa 56 de miliarde de euro.

'Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate', s-a indignat atunci Jean-Yves Le Drian. Preşedintele american Joe 'Biden a luat o decizie brutală, imprevizibilă, seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump", a adăugat el. ''Aşa ceva nu se face între aliaţi (...) Noi vorbeam despre toate acestea cu SUA în urmă cu puţin timp, iar acum, iată această ruptură. Este insuportabil'', a mai deplâns în acel moment ministrul francez.

Ulterior, Franţa şi-a rechemat ''pentru consultări'' ambasadorii de la Washington şi Canberra, care însă au revenit la post puţin timp mai târziu.

Franţa şi Australia negociază în prezent compensaţiile ce vor fi plătite Parisului pentru anularea achiziţiei submarinelor, guvernul condus de Scott Morrison acceptând în principiu plata unor despăgubiri.

El a pierdut însă alegerile legislative în faţa laburistului Anthony Albanese, la capătul unei campanii electorale dominate de problemele de mediu, după seria de dezastre naturale, inundaţii şi incendii, cu care s-a confruntat Australia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.