Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest sfidător al rușilor: Au dat jos steagul de la complexul memorial Katyn, locul unde 22.000 de polonezi au fost uciși în 1940

Drapelul Poloniei a fost îndepărtat de pe complexul memorial de la Katyn (regiunea rusă Smolensk), scrie agenția Nexta, citându-l pe șeful capitalei regiunii, Andrei Borisov. Potrivit acestuia, Ministerul Culturii al Federației Ruse a luat "singura decizie corectă" după declarațiile antirusești ale politicienilor polonezi.

„Eu îmi voi exprima opinia generală: Nu pot exista steaguri poloneze pe monumentele comemorative rusești! Iar după declarațiile franc antirusești ale politicienilor polonezi, cu atât mai mult”, a subliniat șeful regiunii Smolensk.

În martie, politicieni ruși, inclusiv deputatul Dumei de Stat Anatoli Wasserman, s-au adresat guvernului rus cu propunerea de a demonta partea poloneză a memorialului de la Katyn.

Anterior, Centrul de Cercetare Pew a realizat un sondaj privind atitudinea locuitorilor din diferite țări față de Rusia. Potrivit rezultatelor, 97% dintre polonezi și-au descris atitudinea ca fiind "nefavorabilă", iar 91% - "foarte nefavorabilă". Astfel, Polonia a devenit lider în lista țărilor care au o atitudine negativă față de Rusia.

Masacrul de la Katyń a fost o execuție în masă a unor cetățeni polonezi de către forțele poliției secrete sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Masacrul a avut loc în pădurea de lângă actualul sat Katîn din Rusia, sat situat la 20 de km vest de orașul Smolensk.

În timpul acestei acțiuni aproximativ 22.500 (potrivit cercetătorului rus Victor Zaslavsky) de cetățeni polonezi au fost executați în trei locuri diferite în primăvara anului 1940. Majoritatea celor uciși erau ofițeri capturați ca prizonieri de război în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar printre cei executați se aflau și numeroși civili. Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenților unei universități să devină ofițeri în rezervă, sovieticii au reușit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualității poloneze, ca și a evreilor polonezi și a bielorușilor polonezi...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.