Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest sfidător la adresa regimului Recep Tayyip Erdogan. Se reaprinde conflictul din Cipru

Cipru

Guvernul de la Nicosia a anulat luni paşapoartele UE ale întregii conduceri politice a aşa-numitei 'Republici Turce a Ciprului de Nord' (RTCN), entitate recunoscută doar de către Turcia, transmite DPA.

''Acţiunile lor subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Cipru'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Marios Pelekanos.

Decizia este legată de tensiunile recente din insula divizată. Printre cei vizaţi de măsură se află liderul politic al RTCN, Ersin Tatar.

Relaţiile dintre ciprioţii turci şi Republica Cipru, care este membră a Uniunii Europene, s-au deteriorat dramatic după ce în luna iulie preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a pronunţat pentru o soluţie cu două state la problema cipriotă, propunere respinsă de UE.

De asemenea, Erdogan s-a declarat favorabil unui proiect de redeschidere a fostei staţiuni balneare Varosha, părăsită de locuitorii ei în 1974 şi înconjurată cu sârmă ghimpată de armata turcă. Anunţul său a fost condamnat dur de Consiliul de Securitate al ONU şi de Uniunea Europeană.

Potrivit guvernului de la Nicosia, aproximativ 100.000 de ciprioţi turci au obţinut paşapoarte ale Republicii Cipru după divizarea insulei, în 1974. Paşapoartele respective permit circulaţia liberă în UE şi în majoritatea celorlalte ţări din lume.

Cipru este divizat după invadarea treimii sale de nord de către Turcia în 1974 între Republica Cipru - membră a Uniunii Europene - care îşi exercită autoritatea în sud, şi RTCN, autoproclamată în 1983 şi recunoscută doar de Ankara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.