Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gestul care ar putea declanșa războiul SUA-NATO: Joe Biden ar face presiuni ca Ucraina să fie primită în alianța nordatlantică (dezvăluire CNN)

nato rusia

Președintele american Joe Biden și echipa sa se află în mijlocul unei discuții importante cu alte țări din NATO despre cum și când ar putea Ucraina să adere la Alianță, informează CNN.

Aderarea Ucrainei la NATO este una dintre mai multe probleme pe care liderii le vor discuta în cadrul unei reuniuni care va avea loc în capitala lituaniană Vilnius, la jumătatea lunii iulie.

De asemenea, vor fi discutate noi angajamente privind cheltuielile pentru apărare și un nou succesor al secretarului general Jens Stoltenberg, care intenționează să părăsească funcția în toamnă.

Cu toate acestea, problema aderării Ucrainei e poate cel mai fierbite punct de pe agendă, care a reușit să mențină o unitate surprinzătoare în fața invaziei Rusiei.

Potrivit surselor CNN, unii aliați, în special din Europa de Est, aflați mai aproape de Ucraina și Rusia, sunt în favoarea unei căi mai specifice pentru ca Kievul să adere la NATO, după încheierea războiului.

Potrivit CNN, Biden și reprezentabții administrației sale sunt dedicați poziției actuale a Alianței, care afirmă că Ucraina va adera în cele din urmă la NATO.

Cooperarea Ucrainei cu NATO

Potrivit ziarului NYT, la summitul NATO, Ucrainei i s-ar putea oferi un model de securitate israelian. Scopul unei astfel de decizii, potrivit publicației, este necesitatea de a-l convinge pe Putin că fluxul de arme către Ucraina și instruirea militarilor forțelor armate ale Ucrainei nu se vor opri.

Între timp, actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, insistă că ușile Alianței sunt deschise Ucrainei. Potrivit acestuia, summitul Alianței din iulie va confirma că viitorul Ucrainei este cu NATO.

Reacția Rusiei: „Al treilea război mondial...”

Volodimir Zelenski a semnat la final de septembrie 2022 o cerere de „aderare accelerată” a Ucrainei la NATO, la aproximativ o oră după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat la vremea respectivă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski imploră NATO să grăbească începutul celui de-Al Treilea Război Mondial prin cererea de aderare a Ucrainei. „Zelenski vrea să intre rapid în NATO. Bună idee. Doar implorând Alianța Nord-Atlantică să grăbească începutul celui de-Al Treilea Război Mondial. Biden a anunțat că nu recunoaște anexarea noilor teritorii la Rusia. Este chiar ciudat că și-a adus aminte de noi Totuși, este păcat. Am putea găsi un loc bun pentru a deschide un consulat american în noile regiuni ale Federației Ruse”, a scris Medvedev pe Telegram.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.