Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ghana propune un troc atipic: Vrea să cumpere petrol cu aur în loc de dolari americani

reuters.com
Mahamudu Bawumia

Guvernul Ghanei lucrează la o nouă politică de achiziționare a produselor petroliere cu aur și nu cu rezerve de dolari americani, a declarat joi pe Facebook vicepreședintele Mahamudu Bawumia, anunță reuters.com.

Măsura este menită să abordeze scăderea rezervelor de valută străină împreună cu cererea de dolari din partea importatorilor de petrol, care slăbește cediul local și crește costurile de trai.

Rezervele internaționale brute ale Ghanei se situau la aproximativ 6,6 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie 2022, ceea ce echivalează cu mai puțin de trei luni de acoperire a importurilor. Aceasta este în scădere față de aproximativ 9,7 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit guvernului.

Dacă va fi pusă în aplicare așa cum este planificat pentru primul trimestru al anului 2023, noua politică "va schimba în mod fundamental balanța noastră de plăți și va reduce semnificativ deprecierea persistentă a monedei noastre", a declarat Bawumia.

Utilizarea aurului ar împiedica rata de schimb să aibă un impact direct asupra prețurilor la combustibili sau la utilități, deoarece vânzătorii interni nu vor mai avea nevoie de valută pentru a importa produse petroliere, a explicat el. "Trocul de aur pentru petrol reprezintă o schimbare structurală majoră", a adăugat el.

Politica propusă este neobișnuită. În timp ce țările fac uneori schimb de petrol pentru alte bunuri sau mărfuri, astfel de tranzacții implică de obicei ca o națiune producătoare de petrol să primească bunuri nepetroliere, și nu invers. Ghana produce țiței, dar s-a bazat pe importuri pentru produsele petroliere rafinate de când singura sa rafinărie s-a închis după o explozie în 2017.

Anunțul lui Bawumia a fost postat în timp ce ministrul de finanțe Ken Ofori-Atta a anunțat măsuri de reducere a cheltuielilor și de creștere a veniturilor în încercarea de a aborda o criză a datoriilor în spirală.

Într-o prezentare a bugetului 2023 făcută joi în fața parlamentului, Ofori-Atta a avertizat că națiunea vest-africană este expusă unui risc ridicat de îndatorare și că deprecierea cedi afectează grav capacitatea Ghanei de a-și gestiona datoria publică.

Guvernul negociază un pachet de ajutor cu Fondul Monetar Internațional, în timp ce națiunea producătoare de cacao, aur și petrol se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultima generație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.