Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Piperea îl lovește pe Mugur Isărescu cu propriile declarații: sunt niște lăutari urechiști

Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea lovește în BNR cu propriile declarații ale lui Mugur Isărescu. După ce purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat că Banca Națională nu poate interveni pe ROBOR, Piperea amintește de situația din 2008, când Mugur Isărescu se lăuda cum a intervenit pe ROBOR pentru a proteja populația.

Citește și: Tăriceanu, trei întâlniri de taină cu Iohannis: se forțează spargerea Coaliției/ZVON

”Purtatorul de cuvant al BNR sustine ca nu exista nicio baza legala pentru a se renunta la modalitatea actuala de fixare a Robor. Intre timp, toate marile economii ale lumii, inclusiv UE, renunta treptat la Libor si Euribor, pentru ca au potential mare de falsificare a rezultatelor jocului economic si risc imens de manipulare. In SUA se numeste SFOR, in UE se numeste ESTER, in UK se numeste SONIA. A pastra Robor in aceste conditii ar fi un anacronism, un blocaj in anii ‘90 ai mileniului trecut demn de Ramses-ul din fruntea BNR. 
Mai declara zisul purtator de vorbe ale BNR ca mecanismul romanesc de stabilire a fixingului de dobanda e perfect, fara fisura. Doar ca BNR a avut cu totul alta convingere in 2008, cand a acuzat cresterea artificiala a Robor si cand s-a laudat ca a intervenit pentru protejarea populatiei contra acestei manipulari. Dovada sta presa din toamna lui 2008, inclusiv Zf, care acum pare ca apara Robor. In plus, doar ieri a fost facuta publica sanctionarea unor banci cu peste 1,5 mld euro pentru manipularea Euribor. Cum de este minunatul sistem bancar roman atat de onest incat nu face asemenea prostioare? In cea mai corupta tara, cum le place banksterilor sa picteze Romania, nu se intampla deloc nasoale in cartelul bancilor sistemice?
Afirmatia zisului purtator de mesaj bnr-ist si a senatorului-bancher Catu ca Robor exista in ratele romanilor doar din 2010 si ca, deci, chestia din 2008 nu este relevanta, denota o competenta in grad de lautar, nu de expert. Robor exista in contractele de retail inca din 2005, doar nu era aplicat decat de o parte dintre banci, cele mai multe preferand indici de referinta interni, netransparenti, care aveau caracter de clauza abuziva (am probat asta in mii de procese, mai ales in cele contra BCR, Volksbank si Raiffeisen, nu e nevoie sa le mai explic zisilor lautari). OUG 50/2010 doar a introdus obligatia transparentizarii in toate contractele, referinta aleasa fiind Robor. Oricum, programul Prima casa a inceput cu Robor in toate contractele. Asta s-a intamplat in 2009, nu in 2010.

Sper ca guvernatorul va proba in Parlament ca este cat de cat competent in chestiile astea “minore”. Mesagerii si slugile sale au reusit doar sa ne convinga ca sunt doar lautari urechisti.

Ne vedem in Parlament in 29 ianuarie!”, scrie Gheorghe Piperea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.