Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Stefan, audiat la DNA

pinalti

Fostul primar Piatra Neamt, Gheorghe Stefan este audiat miercuri la DNA in dosarul Posta Romana.

Gheorghe Ştefan este urmărit penal de procurorii DNA în acest dosar, fiind acuzat de trafic de influenţă, de 8 fapte de spălare de bani şi de instigare la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite.

Concret, fostul primar cunoscut mai bine dupa porecla sa, Pinalti, este acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a-şi numi un apropiat în conducerea Poştei Române, apoi că a folosit o firmă pentru a acapara serviciile de încasare electronică a facturilor Poştei. Poşta Română a fost păgubită astfel cu peste 4,7 milioane de euro.

*****

În 13 mai, DNA a anunţat că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Gheorghe Ştefan, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al unui partid politic, pentru trafic de influenţă, spălare de bani (8 acte materiale) şi instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În dosar sunt urmăriţi penal şi Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcţiei comerciale din CN Poşta Română SA, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Marian Constantinof, om de afaceri care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, şi Cosmin Dragoş Mihăilescu, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA precizează că, în 2009, Gheorghe Ştefan, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, şi-a impus un apropiat, pe inculpatul Florin Ciobotaru, în funcţia de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română.

Procurorii susţin că, ulterior, Ştefan şi Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca o societate nou înfiinţată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relaţia contractuală cu CN Poşta Română SA, privind prestarea, în unităţile poştale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

DNA menţionează că, în schimbul folosirii influenţei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL şi să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, firmă controlată de Constantinof prin interpuşi, Gheorghe Ştefan i-a cerut omului de afaceri să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut în executarea contractelor încredinţate.

Contractele dintre Poşta Română şi SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunţate unilateral, conform DNA, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru şi Mihăilescu.

"În acest fel, Poşta Română şi-a asumat riscul plăţii unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanşate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluţionarea litigiului comercial cu Poşta Română, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro. Ulterior, Ciobotaru, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială din CN Poşta Română SA, a negociat şi a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziţie transparente şi legale, fără o justificare economică şi în condiţii dezavantajoase pentru compania naţională, un contract de asociere în participaţiune", susţine DNA.

Poşta Română a încheiat, conform DNA, cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei.

"În realitate, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone România SA (care a instalat terminalele, care deţinea platforma de operare şi un call-center pentru oferirea de consultanţă şi service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă - cu aceste societăţi comerciale CN Poşta Română SA a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul. Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relaţia comercială pe care în realitate o desfăşura cu Payzone România SA, CN Poşta Română SA a achitat nejustificat, în perioadă mai - octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746,12 euro, reprezentând TVA", au constatat procurorii.

Sursa citată subliniază că, la cererea lui Ştefan, Marian Constantinof a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de aproximativ 303.000 lei către o societate controlată prin interpuşi de fostul primar, pentru achiziţionarea de publicitate în municipiul Piatra Neamţ.

"Această societate comercială a direcţionat o parte din banii încasaţi către o televiziune la care asociaţi erau copii lui Gheorghe Ştefan. Tot la solicitarea lui Ştefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării şi ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamţ. Costul transportului şi al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei şi 35.306 euro", a arătat DNA.

În 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ştefan şi soţia sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.