Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ghețarul care 'sângerează': oamenii de știință oferă primele explicații despre misteriosul lichid roșu

realitatea.net

Locul enigmatic, denumit ulterior "Blood Falls", a pus cercetătorii în dificultate. Totuși, o echipă de la Universitatea Johns Hopkins (SUA) susține că a găsit un răspuns la acest mister intrigant, scrie scrie Futurism.

Prin colectarea și examinarea mostrelor de lichid roșu de la ghețarul care "sângerează", oamenii de știință au descoperit ceva surprinzător prin intermediul unui microscop specializat. Acest lucru poate avea implicații semnificative chiar și în cercetarea vieții extraterestre pe alte planete.

Ce secrete ascunde ghețarul care „sângerează”?

„De îndată ce m-am uitat la imaginile de la microscop, am observat că există aceste nanosfere mici și sunt bogate în fier, și au o mulțime de elemente diferite în ele în afară de fier: siliciu, calciu, aluminiu, sodiu; și toate variau”, a declarat Ken Livi, coautor al unei noi lucrări despre ghețar.

Studiul a fost publicat în jurnalul Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

Existența acestor nanosfere misterioase, care nu au fost detectate până acum, este contrară teoriei predominante conform căreia lichidul roșu a fost cauzat de o abundență de minerale.

Mineralele sunt de natură cristalină, în timp ce aceste nanosfere, care sunt de 100 de ori mai mici decât globulele roșii din sânge, nu sunt.

Existența lor aduce, de asemenea, noi informații despre microorganismele și bacteriile care au trăit „potențial milioane de ani sub apele saline ale ghețarului antarctic”, spune Livi.

Conexiunea dintre „sângele” ghețarului și planeta Marte

Interesant este că Livi a studiat modalități de analiză a biomaterialelor de pe Pământ și nu numai, scrie Futurism.

„Odată cu apariția misiunilor Mars Rover, a existat un interes în încercarea de a analiza solidele care au ieșit din apele Blood Falls ca și cum ar fi fost un loc de aterizare marțian. Ce s-ar întâmpla dacă un rover de pe Marte ar ateriza în Antarctica? Ar fi capabil să determine ce anume face ca Blood Falls să aibă această culoare roșie?”, s-a întrebat cercetătorul.

Din păcate, roverele care examinează în prezent suprafața marțiană sunt concepute pentru a detecta mineralele în forma lor cristalină, ceea ce face ca „metodele noastre de identificare a acestor materiale să fie… inadecvate”, spune Livi.

Asta înseamnă că oamenii de știință rămân cu o provocare semnificativă: nu există o modalitate practică de a duce un microscop specializat pe Marte. Dar dacă ar putea găsi aceste nanosfere pe o altă planetă, ele ar putea indica semne ale vieții antice, sugerează Livi și echipa sa în lucrare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.