Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ghinion major pentru Iohannis! Londra anunță că are alt favorit în cursa pentru șefia NATO

Facebook
Iohannis-NATO

Marea Britanie îl susţine pe premierul în exerciţiu olandez Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO, a anunţat joi Ministerul de Externe britanic, potrivit Reuters şi AFP.

Rutte, care este considerat favorit să preia postul de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice în octombrie, atunci când Stoltenberg îşi încheie mandatul început la 1 octombrie 2014 şi prelungit de patru ori, şi-a exprimat anul trecut interesul faţă de acest job.

Foreign Office a declarat că Rutte este un politician respectat în cadrul NATO şi el ar garanta că această organizaţie rămâne puternică şi pregătită pentru orice eventualitate de a se autoapăra.

Liberalul Mark Rutte (57 de ani), cel mai longeviv premier din istoria Olandei, a anunţat în iulie anul trecut că se retrage din politica olandeză, dar el rămâne în funcţie pentru a asigura afacerile curente ale guvernului în contextul continuării negocierilor pentru formarea unei coaliţii în urma alegerilor din 22 noiembrie.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la şefia NATO a fost extins în iulie anul trecut pentru a patra oară

Unul dintre criteriile evocate de NATO pentru funcţia de secretar general este un angajament suficient în materie de apărare în ţara de origine a candidatului la postul de secretar general al Alianţei. Statele membre NATO s-au angajat că aloce 2% din PIB pentru apărare, un obiectiv de care Olanda este foarte aproape graţie în special măsurilor luate de Mark Rutte în calitate de prim-ministru.

În 2023, Ben Wallace, care era ministru al apărării britanic dar între timp a demisionat, s-a arătat interesat de funcţia de secretar general al NATO, însă nu a reuşit să obţină aprobarea Statelor Unite. Ulterior, mandatul norvegianului Jens Stoltenberg a fost prelungit până la 1 octombrie 2024.

Unele ţări membre ale Alianţei consideră că a sosit timpul ca la conducerea NATO să se afle pentru prima dată o femeie, numele cel mai des vehiculat fiind cel al şefei guvernului eston, Kaja Kallas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.