Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gibraltar consideră că Spania acţionează ca un 'prădător' care vrea să profite de Brexit

pixabay.com
brexit

Şeful executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, a acuzat Spania că acţionează ca un ''prădător'' care doreşte să profite de Brexit pentru a pretinde teritoriul britanic cu 30.000 de locuitori, pe care Madridul îl revendică, dar care este al Regatului Unit din anul 1713, relatează AFP. Spania i-a propus în mod formal în octombrie Regatului Unit o împărţire a suveranităţii Gibraltarului, ceea ce i-ar permite teritoriului să rămână în Uniunea Europeană după ieşirea britanicilor, conform rezultatului referendumului din 23 iunie 2016.

''Aceasta este generozitatea prădătorului care crede că prada sa este pe punctul de a se preda'', a declarat Picardo într-un interviu pentru AFP. ''Suveranitatea britanică exclusivă asupra Gibraltarului nu este negociabilă'', a insistat Picardo, care doreşte să menţină un acces pe piaţa britanică, dar şi ''frontiere fluide'' cu Spania, conform Agerpres. După Brexit, Gibraltarul va fi separat de Spania şi de restul Uniunii Europene printr-o frontieră. Această frontieră este traversată zilnic de către numeroşi muncitori spanioli angajaţi în Gibraltar, a cărui economie înfloritoare se bazează pe servicii financiare, turism şi jocuri online.

În opinia lui Picardo, una dintre posibilităţi este de a avea un acord de asociere cu UE, după modelul unor mici state precum Vatican, Liechtenstein, Andorra sau Monaco. Madridul, a cărui propunere de co-suveranitate fost respinsă în 2002 printr-un vot al locuitorilor Gibraltarului (aproape 99 % împotrivă), a revenit la atac după votul în favoarea Brexitului. În iunie 2016, 52 % dintre britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării lor din UE, dar 96 % dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.