Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gibraltarul depune plângere împotriva partidului spaniol de extremă-dreapta Vox

Operation World
Gibraltar

Guvernul din Gibraltar a depus plângere, miercuri, împotriva liderilor partidului de extremă-dreapta spaniol Vox, acuzându-i de "incitare la ură" împotriva teritoriului britanic şi locuitorilor săi, informează AFP potrivit Agerpres.

Plângerea, depusă la Madrid, îi vizează în mod concret pe preşedintele partidului, Santiago Abascal, şi pe secretarul său general Javier Ortega Smith.

În 2016, Ortega Smith şi alţi membri ai Vox au desfăşurat un imens drapel spaniol pe celebra Stâncă Gibraltar, înainte de a ajunge în Spania înot.

Programul electoral al Vox, devenit a treia forţă politică spaniolă în urma alegerilor legislative din noiembrie, cerea ca Madridul să-şi intensifice eforturile diplomatice pentru a uni Gibraltarul cu Spania.

Plângerea se bazează pe comentarii şi mesaje postate pe reţelele sociale şi care "arată o strategie clară de denigrare a locuitorilor Gibraltarului şi instituţiilor noastre, care pare în mod clar concepută pentru a crea o atmosferă de ură din partea spaniolilor faţă de Gibraltar", a explicat guvernatorul într-un comunicat.

Potrivit şefului guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, comentariile descriu teritoriul britanic drept "o lipitoare" şi un "parazit", acuzându-l că îi "ţine ostatici" pe muncitorii spanioli, că este un reper al "infractorilor" şi că practică "spălarea de bani".

"Acesta este vocabularul folosit în anii 1930 împotriva evreilor", a declarat el miercuri, în faţa Parlamentului Gibraltarului. "Nu vom lăsa lucrurile aşa fără să reacţionăm", a adăugat el.

Teritoriu de 6,2 km pătraţi la extremitatea de sud a peninsulei iberice, pe care Spania l-a cedat în 1713 Coroanei britanice, Gibraltarul este revendicat de multă vreme de Madrid.

Colonia britanică, ce numără circa 30.000 de locuitori, vrea să rămână sub tutela Londrei.

Naţionalist şi anti-imigraţie, partidul Vox a urcat de la 24 la 52 de locuri de deputaţi, din totalul celor 350 pe care îi numără Camera inferioară a Parlamentului Spaniei, după alegerile din 10 noiembrie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.