Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Giganții hocheiului își măsoară forțele în România

Federația Română de Hochei pe Gheață
hochei

Giganții hocheiului își măsoară forțele în România

Naționala de seniori a României a obținut rezultate remarcabile pe plan internațional în ultimii ani, reușind să se califice în divizia I/A, unde va participa și la următoarea ediție a Cupei Mondiale. Deși  nu suntem obișnuiți ca România să fie menționată în același context cu giganții din lumea hocheiului, precum Canada, Statele Unite, Suedia și Cehia, în perioada 14-19 aprilie putem fi martorii unui turneu de anvergură în județul Harghita,  când va avea loc Cupa Mondială Universitară de Hochei pe Gheață (WCOUH).

Cupa Mondială Universitară de Hochei pe Gheață (WCOUH) în Harghita

Cupa Mondială Universitară de Hochei pe Gheață (WCOUH) se va desfășura la  Cârța, județul Harghita, în perioada 14-19 aprilie și va găzdui echipe precum Canada, Statele Unite, Suedia, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, și, desigur, echipa gazdă. Turneul se va disputa la Patinoarul Ciucului de Sus, singurul patinoar artificial din zona rurală a României de mai bine de 10 ani. Tot aici își desfășoară activitatea Academia de Hochei din Ținutul Secuiesc, unul dintre cele mai de succes programe de formare pentru tinerii sportivi.

Lansarea Cupei Mondiale de Hochei Universitar a fost inițiată de Asociația Americană de Hochei Universitar (ACHA) și de Asociația Europeană de Hochei Universitar (EUHA). România a primit dreptul de a găzdui turneul datorită faptului că Sapientia U23, singura echipă universitară de hochei din țară, participă de mai mulți ani în Liga Europeană de Hochei Universitar și a organizat deja turnee mai mici pe teren propriu. Calitatea acestor turnee, precum și vizita oficialilor sportivi nord-americani, au confirmat faptul că locația și staff-ul îndeplinesc criteriile necesare pentru a organiza un turneu de această anvergură.

În cadrul Cupei Mondiale de cinci zile, reprezentanții celor opt țări vor concura în două grupe.

În grupa A sunt angrenate Statele Unite, Slovacia, Ungaria și Suedia, în timp ce în grupa B se întâlnesc Canada, Cehia, Polonia și România. Primele două clasate din fiecare grupă vor avansa în semifinale, în timp ce echipele clasate pe locurile trei și patru vor continua în fazele eliminatorii. În total, se vor disputa 20 de meciuri la Patinoarul Ciucului de Sus. În perioada 14-19 aprilie se vor juca câte patru meciuri în fiecare zi, în afară de ziua de odihnă.

Deoarece fiecare jucător participant trebuie să fie student, se așteaptă ca la Cupa Mondială să participe echipe tinere, dar foarte bine pregătite. Cele mai de temut echipe sunt, evident, cele două țări din America de Nord, unde sportul universitar este foarte popular și bine organizat. În timp ce în România doar Sapientia U23 funcționează sub condițiile sportului universitar, în Suedia există șase astfel de echipe, iar în America sunt câteva sute. Cu siguranță, ne putem aștepta la un joc dinamic și de calitate din partea echipelor participante.

Cupa Mondială Universitară de Hochei pe Gheață își propune, de asemenea, să promoveze frumusețea, valorile și diversitatea sportului universitar. Modelul sportului universitar este acela de a oferi sportivilor posibilitatea de a-și construi o carieră dublă, adică de a se concentra atât pe studii, cât și pe sportul practicat.

Prin urmare, se așteaptă ca WCOUH să fie un impuls uriaș pentru hocheiul românesc,  cât și un succes diplomatic major, o oportunitate excelentă de învățare și de întâlnire pentru jucători, precum și un divertisment deosebit pentru spectatori.

Echipa națională a României va fi formată din jucători de la Sapientia U23, Steaua București, Háromszéki Ágyúsok, CSM Galați, Farjestadt BK U20 (SWE) Neusser EV (GER) și va fi antrenată de suedezul Jens Brändström, asistat de Szabolcs Papp și Zsombor Antal.

Antrenorul principal Jens Brändström, care are o vastă experiență internațională, a rezumat, de asemenea, de importanța turneului și de beneficiile pozitive ale acestuia:

"Consider că viitoarea Cupă Mondială este importantă, căci poate aduce împreună lumea hocheiului universitar,  putem învăța unii de la alții, putem vedea cum lucrează alții și cât de răspândit este sportul universitar în diferite țări", a declarat specialistul suedez.

Oricine poate cumpăra bilete pentru meciuri de pe pagina www.bilete.ro . Totodată, Canalele Prima Sport vor transmite în direct majoritatea meciurilor. Partidele  care nu vor fi difuzate pe Prima Sport, vor putea fi urmărite online pe Vicket Sport.

Programul turneului:

Ziua 1 (14. 04. 2023.)

09:30 Cehia - Polonia

13:00 Ungaria - Slovacia

16:30 SUA - Suedia

20:15 România - Canada

Ziua 2 (15. 04. 2023.)

09:30 Slovacia - Suedia

13:00 Polonia - Canada

16:30 SUA - Ungaria

20:00 România - Cehia

Ziua 3 (16. 04. 2023.)

09:30 Ungaria - Suedia

13:00 Canada - Cehia

16:30 România - Polonia

20:00 SUA - Slovacia

Ziua 4 (17. 04. 2023.)

Zi de odihnă

Ziua 5 (18. 04. 2023. 04.)

09:30 Primul meci din semifinala B: A3 vs B4

13:00 Al doilea meci din semifinala B: A4 vs B3

16:30 Semifinală: A1 vs B2

20:00 Semifinală: A2 vs B1

Ziua 6 (19. 04. 2023.)

09:30 Meciul pentru locul 7

13:00 Meciul pentru locul 5

16:30 Meciul pentru medalia de bronz

20:00 Finală

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.