Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Giganţii internetului ar putea fi obligaţi să deschidă birouri locale în Rusia

Internet or Business
smart city oras internet

Giganţii străini ai internetului ar putea fi obligaţi să deschidă birouri de reprezentare oficiale în Rusia, conform unui proiect de lege depus în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, relatează vineri AFP, care citează site-ul legislativului.

În Rusia, înmulţirea măsurilor care vizează reţelele de socializare şi media independente sau străine stârnesc îngrijorare printre criticii puterii, care spun că este vorba de încercări de a înăbuşi libertatea de expresie şi opoziţia, potrivit agerpres.ro.

Proiectul de lege, înaintat de deputatul Aleksandr Hinstein, de la partidului aflat la putere, Rusia Unită, prevede ca toate companiile ale căror resurse au o audienţă zilnică de peste 500.000 de utilizatori în Rusia să fie obligate să deschidă o reprezentanţă locală pentru ca site-urile lor să fie accesibile în ţară.

Aceste birouri trebuie "să reprezinte pe deplin interesele companiilor-mamă şi să fie principalul canal de interacţiune cu organismele ruse de reglementare pe teritoriul Rusiei", se arată în textul propunerii, care poate fi consultat pe site-ul Dumei, precizând că este prevăzut ca măsura să se extindă la "gazde web", operatori de publicitate şi alte tipuri de firme.

Autorităţile ruse au luat recent măsuri pentru a încetini funcţionarea reţelei de socializare Twitter, acuzând-o că nu a eliminat toate materialele considerate ilegale, şi au ameninţat Facebook şi YouTube cu sancţiuni similare.

În aprilie, Twitter şi apoi TikTok au fost condamnate la plata unor amenzi mai mari ca de obicei, de 8,9 milioane de ruble (99.000 de euro), respectiv 2,6 milioane de ruble (29.000 de euro), pentru că nu au eliminat apelurile "care îi îndeamnă pe minori" să manifesteze în favoarea opozantului Alexei Navalnîi, aflat la închisoare.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat în februarie o serie de legi care înăspresc amenzile pentru încălcări comise de manifestaţi sau de giganţi ai internetului, după un val de proteste împotriva puterii.

La sfârşitul lui ianuarie, el a spus că giganţii internetului sunt "deja în concurenţă de facto cu statele", denunţând "tentativele lor de a controla brutal societatea".

În 2019, Rusia a adoptat o lege care prevede dezvoltarea unui internet suveran. Autorităţile neagă faptul că vor să construiască o reţea naţională sub control, aşa cum se întâmplă în China, însă organizaţiile neguvernamentale şi opozanţii exact de acest lucru se tem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.