Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gigantul Maersk concediază 10.000 de angajaţi; Acţiunile au scăzut vineri cu 18%

sky.com
Maersk

Gigantul de transport maritim Maersk, un simbol important al sănătăţii comerţului global, a anunţat vineri planuri de a-şi reduce forţa de muncă cu peste 10.000 de oameni şi a declarat că se aşteaptă ca profitul să fie la nivelul de jos al previziunilor anterioare, informaţii care au făcut ca acţiunile companiei listate în Danemarca să scadă cu 18%, la cel mai redus nivel din octombrie 2020, transmite CNBC.

”Industria noastră se confruntă cu o nouă normalitate, cu o cerere scăzută, preţuri în concordanţă cu nivelurile istorice şi presiune inflaţionistă asupra bazei noastre de costuri”, a declarat directorul general Vincent Clerc, într-un comunicat, adăugând că supracapacitatea din majoritatea regiunilor a condus la scăderea preţurilor.

Maersk şi-a menţinut previziunile pentru EDITDA (profitul înainte de dobândă, impozite, depreciere şi amortizare) pentru întregul an, un interval de la 9,5 miliarde de dolari până la 11 miliarde de dolari, dar a spus că se aşteaptă ca acesta să se situeze la capătul inferior al acestui interval.

Veniturile din trimestrul al treilea au scăzut de la 22,8 miliarde USD în 2022 la 12,1 miliarde USD.

Declinul vine după ce Maersk a raportat câştiguri record în 2022, cu un EBITDA de bază pe întregul an de 36,84 miliarde USD.

O creştere a cererii şi provocările uriaşe ale lanţului de aprovizionare în timpul pandemiei de Covid au dus la creşterea tarifelor pentru transporturile de marfă, dar această tendinţă s-a redus acum, pe fondul unei imagini macroeconomice sumbre.

Prin urmare, compania accelerează măsurile de limitare a costurilor şi cheltuielilor, a spus Clerc.

Reducerile de locuri de muncă, care vor limita numărul de angajaţi de la 110.000 la începutul lui 2023 la sub 100.000, se preconizează că vor duce la economii de 600 de milioane de dolari în 2024, comparativ cu 2023.

”Cererea de transport [pentru Maersk] va fi puternică dacă economia merge bine, dar opusul se va aplica dacă vor exista nori la orizont”, a declarat Russ Mould, director de investiţii la AJ Bell, într-o notă de vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.