Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gigantul rus Transneft susține că a primit din Germania și Polonia comenzi pentru petrol. Varşovia şi Berlinul neagă ferm

infoactual.ro
Nord Stream gaze

Compania  rusă Transneft susţine că a primit cereri din partea Poloniei şi Germaniei pentru a le livra petrol în 2023, dar aceste afirmaţii au fost infirmate ulterior de cele două ţări care au spus că, dimpotrivă, intenţionează să renunţe la petrolul rusesc, relatează Reuters, conform News.ro.

„Au anunţat că nu vor mai lua petrol din Rusia de la 1 ianuarie. Iar acum am primit solicitări din partea consumatorilor polonezi: daţi-ne 3 milioane de tone anul viitor şi 360.000 de tone pentru decembrie, iar Germania a depus deja o cerere pentru primul trimestru", a declarat marţi şeful Transneft, Nikolai Tokarev, la televiziunea Rossia-24.

Pe de altă parte, şeful Transneft nu a exclus operaţiuni de tip "swap" cu Kazahstanul în ceea ce priveşte aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor din Germania. El a mai spus că se aşteaptă ca livrările prin intermediul ramificaţiei sudice a conductei Drujba, care transportă petrol prin Ucraina către Slovacia şi Republica Cehă, să se menţină stabile anul viitor.

Transneft gestionează mai mult de 80% din totalul petrolului produs în Rusia.

UE s-a angajat să nu mai cumpere petrol rusesc prin intermediul rutelor maritime începând cu 5 decembrie, iar statele occidentale au impus, de asemenea, plafoane de preţ pentru ţiţeiul rusesc, însă conducta Drujba rămâne scutită de sancţiuni.

Varianta Poloniei

Compania poloneză PKN Orlen a anunţat marţi că nu va prelungi contractul pentru petrolul rusesc care expiră în ianuarie 2023, iar un al doilea contract pe termen lung va înceta să mai fie pus în aplicare odată cu introducerea sancţiunilor, potrivit Reuters. "PKN Orlen nu va prelungi contractul pe termen lung, care expiră în ianuarie 2023. Singurul contract obligatoriu pentru furnizarea de petrol rusesc în 2023 va înceta să mai fie pus în aplicare atunci când vor fi introduse sancţiunile, pentru care suntem pregătiţi", a transmis rafinăria PKN Orlen.

Dezmințirile Germaniei

Şi un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a declarat că informaţiile potrivit cărora Germania ar fi comandat ţiţei rusesc sunt false şi că rafinăriile din estul Germaniei de la Leuna şi Schwedt nu mai comandă ţiţei rusesc pentru anul viitor.

Ministerul german al Economiei este optimist că petrolul kazah, care ar urma să vină prin conducta Drujba via Polonia, poate contribui la suplimentarea transporturilor de ţiţei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.